hiçbir merkezi kurum ve kuruluşa bağlı olmayan dijital-elektronik para birimidir. yaygın olarak deep web'in para birimi olarak bilinir.
bitcoin fikri ilk olarak bir kriptografi forumunda satoshi nakamoto nickini kullanan biri tarafından ortaya atılmıştır. satashi nakamoto'nun bir kişi mi, kurum mu yoksa bir grup insan mı olduğu hala tam olarak bilinememektedir. kim olduğu hakkında bir dolu komplo teorisi üretilmiştir. son yıllarda craig stevens wright adlı bir Avustralyalı satoshi nakamoto'nun kendisi olduğunu açıklamıştır. daha sonra bu anonim şahsiyet bitcoin hakkında "Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System" adını verdiği bir makale yazmış ve sistemin çalışmasını sağlayacak programı yayınlamıştır. okumak isteyen makalenin Türkçesine buradan ulaşabilir.
sistemin işleyişi hakkında yanlış ve eksik bilgi vermekten çekindiğim için, bu işi konuyla daha ilgili yazarlara bırakıyorum. kısaca bir tanım yapmak gerekirse: bir matematik probleminin (hash algoritması) bilgisayarlar tarafından bulunması, ortaya çıkarılması olarak açıklanabilir. bu işlemin yaklaşık 10 dakika sürede yapıldığını ve her defasında problemin zorlaştığını da belirtmeden geçmeyelim. bu problemi çözen kişi ve kişilere ödül olarak 50 bitcoin veriliyor ve böylece bitcoin'ler dijital piyasaya sürülmüş oluyor. verilen ödül her dört yılda kademeli olarak yarıya düşüyor. yani şu an ki ödül 25 bitcoin ve 2017 itibarı ile 12.5 olarak sistemde önceden belirli.
önceden belirli demişken şunu da söylemeden geçmeyelim. bitcoin yazılımı tamamen açık kaynak kodlu ve toplam ne kadar bitcoin üretileceği, hangi yılda ne kadar bitcoin piyasada bulunacağı programcı tarafından önceden belirlenmiştir. bitcoin yazılımı, sistem 2140 yılına kadar bitcoin üretecek ve toplam bitcoin sayısı 21 milyona ulaştığında üretim sonlanacak şekilde programlanmıştır. zaten olayın can alıcı noktası da burada başlıyor. sınırlı sayıda bitcoin olacağı için ve gitgide üretim zorlaştığı için, bitcoin altına benzetilmiş ve üretme işine bitcoin madenciliği denmiştir.
bitcoin madenciliğini eskiden, evimizde kullandığımız masaüstü ve notebook bilgisayarlar ile rahatlıkla yapabiliyorken, problemin zorluk seviyesi arttığı için, bu sistemlerin hızı üretimde yetersiz kalmıştır. daha sonra bu iş için üretilen özel bilgisayarlar tasarlanmıştır.
gelelim bitcoin'in değerine. bitcoin ilk çıktığında bir bitcoin'in, 1 doların binde üçü gibi bir değeri vardı. anlık olarak bir bitcoin'in değeri ise 788 amerikan doları. bu değerin çok değişken olduğunu adeta bir dalgaya benzediğini, çok sert düşüşler ve yükselişler yaşayabileceğini de ekleyelim. anlık olarak bitcoin'in diğer ülke paraları karşısındaki değerini şu siteden görebilirsiniz.
bitcoin geleceğin parası olur mu olmaz mı bilinmez ama günümüzde birçok ünlü firmanın bitcoin ile alışverişe izin verdiğini söyleyelim. belki çok ütopik gelebilir ama, gün gelir bakkaldan ekmeği bitcoin'le aldığımız zamanda bulabiliriz kendimizi. tabii bakkal kalırsa!
son olarak şunu belirtmek isterim ki: bitcoin'i önceden sadece sanal para olduğunu biliyor ama tam olarak nasıl bir şey olduğu bilmiyordum. bu yazdıklarımın hepsi bir kaç günlük blog, forum benzeri yerlerden okuma yapmakla öğrenilmiş bilgilerdir. bazı kavramları anlatmak için benzetmelerden yararlanmış olabilirim. bir hata yaptıysam affola. elimden geldiğince kısa ve doğru anlatmaya çalıştım. yanlış gördüğünüz yerleri bildirirseniz sevinirim.
yıllardır adını duyduğum, dün akşam itibari ile bir çılgınlık yapıp bir miktar aldığım kripto para birimi.
eğer broker kafasında değilseniz ve borsada anlık işlem yapmak gibi sürekli çapraz alım-satım ile uğraşmayacak, "alayım bir köşeye atayım, belki daha da yükselir üç beş elimize bir şey geçer" kafasındaysanız* az sonra anlatacağım yöntemleri uygulayarak alım-satım yapabilirsiniz.
adım1: bitcoin cüzdanı açmak/edinmek:
bitcoini stoklamak ve muhafaza etmek için bir çok farklı yol olsa da, benim tercih ettiğim orijinal bitcoin cüzdanı olan blockchain 'dir. aslında alım-satım yaptığınız hemen hemen her site/borsa size bir cüzdan veriyor; ancak benim gibi "param firmalardan bağımsız dursun" diyorsanız blockchain'e bakabilirsiniz.
blockchain'de hesap açtıktan ve bir bitcoin wallet edindikten sonra sıra güvenlik aşamalarını mutlaka gözden geçirin ve hesabınızla ilgili temel bilgileri (cüzdan kodu, şifreniz, telefondaki kod veren uygulamalar vs.) mutlaka yedekleyin. blockchain'in sevdiğim bir özelliği hesabınızdaki bitcoin miktarınının anlık olarak usd karşılığını da göstermesi. ne kadar param olduğunu anlamak için kolaylaştırıcı bir özellik.
adım2: tl üzerinden işlem yapan siteler:
başlangıç için gökten bitcoin indirecek halimiz yok miner değilsek. tl ile bir miktar alım yapacağız en nihayetinde. türkiyede tl aktarı alım yapabileceğiniz 3 basit site var. koinim , paribu ve btcturk . paribu ve btcturk'te sadece bitcoin alım-satımı yapılırken koinim'de litecoin alım satımı yapılabilmekte.
yukarıda bahsettiğim 3 sitenin birinden hesap açıp hesabınızı onaylattıktan sonra eft yoluyla tl aktarımı yapmaktasınız. tl aktarımınız yapıldığında bitcoin almaya hazırsınız demektir.
adım3: bitcoin alımı ve aktarımı:
eft yaptığınız tl hesabınıza geçtiği anda bitcoin satın alabilirsiniz. arayüzü son derece basit olan bu üç sitede de istediğiniz miktarda alım yaptıktan sonra, bitcoin'lerinizi site üzerinde muhafaza edebilirsiniz veya ilk adımda açtığımız bitcoin cüzdanınıza aktarabilirsiniz.
adım4: farklı coin'ler satın almak: (buradan sonrası benim gibi paradan ve borsadan anlamayanlar için aslında)
farklı coinler satın almak istiyorsanız ama piyasada adı geçen ve karman çorman arayüzlere sahip coin borsa sitelerine bulaşmak istemiyorsanız; "bir yandan bitcoin koyayım öte taraftan bana ethereum/doggo coin vs. versin. uğraştırmasın" diyorsanız çok basit bir site imdadımıza koşuyor: shapeshift
shapeshift'i kullanmak için herhangi bir hesap açmaya gerek yok; ancak hangi coinleri kullanacaksanız onlara yönelik bir cüzdanınız olmalı. bu konuda her coin için ayrı ayrı cüzdanlar kullanabilir veya birden çok coini destekleyen büyük borsa sitelerinin hesabınıza tanımladığı cüzdanları kullanabilirsiniz. bu kısım size kalmış. shapeshift'e hemen hemen her coin'in alım-satımı mümkün. arayüzü basit.
deneme amaçlı olarak dün akşam itibariyle koinim'de açtığım hesabıma 100tl yolladım ve hepsiyle bitcoin satın aldım. sonra bu bitcoinleri blockchain'deki cüzdanıma aktardım. sonrasında blockchain'de yer alan bitcoinlerimi shapeshift kullanarak başka bir coin birimi olan ethereum'a dönüştürdüm ve myetherwallet üzerinden açtığım ethereum hesabıma aktardım. tüm bu aktarım işlemleri sırasında toplam 0,75 usd'lik bir maliyet çıktı karşıma. hadi diyelim ki 1 dolar. dün akşam saat 6'dan bu sabaha kadar ethereum'daki yükseliş sonucunda hesabıma aktardığım 23 usd, bu sabah itibariyle 24 küsür usd olmuştu. aradaki payı tölere etti yani.
peki ben neden böyle bir işe kalkıştım?
her ay 50-100 kenara atmaya çalışan ve hiçbir yere varamayan; borsaya girip batmaktan zor kurtulan, altın alıp annesina kaptıran, bankada para değerlendireyim derken eline yüzüne bulaştıran benim gibi bir adam için zarar etmesi imkansız olmasa da pek mümkün görünmeyen ve sürekli yükselişte olan bir alan bitcoin ve diğer alt-coin'ler. sonuçta alım-satım için çok yüksek meblağlara ihtiyacınız yok ve birazcık hareketleri takip edip öngörüde bulunabileceğiniz bir alt-coin bulabilirseniz ciddi anlamda paranızı ikiye üçe katlamanız mümkün. bunun yanı sıra dursun öyle biraz yükselince bozdururm diyorsanız, o da mümkün olan bir şey.
iki gündür coincap.io üzerinden bitcoin, ethereum ve diğer alt-coin'lerin durumlarını incelemekteyim ve piyasayı domine eden ilk 5-6 coin ciddi anlamda zarar etmiyor kolay kolay. özellikle bitcoin, ethereum, litecoin, ripple xrp gibi coinlerde sürekli bir yükseliş trendi mevcut. önümüzdeki 5 yıllık sürünme planım içerisinde aylık belirli bir miktar bitcoin veya ethereum satın alıp bir kenara atmak var. günün birinde yeterli bir birikimim olursa eğer tl'ye çevirip tekrar kullanırım.
ancak elimde ciddi meblağlar olsa ve yatırım yapmak istesem (10.000-100.000 tl arası misal) şu anda ethereum ve bitcoin satın alarak anlık borsa takibi yapar ve küsüratlardan iyi para kaldırmam mümkün olurdu. en azından bir haftada, normal maaşım kadar kazanabilirim (yatırım tavsiyesi değildir, sorumluluk kabul etmem) ama cep delik cepken delik, ölsek götümüze tıkacak pamuğumuz yok, elimdeki 100tl ile giriş yapabildim anca.
basit düzeyde alım satım yapmak konusunda sorusu olanlar mesaj atabilirler. edindiğim tüm bilgileri paylaşabilirim.
gelecekte sadece bitcoin kullanılmadığı müddetçe japonya'da halk arasında tutmayacak olan para birimi.
adamlar "parayı göremiyorum" diyerek kredi kartı bile kullanmıyor, kaldı ki bitcoin kullansın.
ayrıca japon erkeklerinin talihi yine değişmeyecek ve maaşlarını olduğu eşlerine verip yine onlardan harçlık almaya devam edeceklerdir. bu sefer tek değişen şey ise harçlıklarını btc üzerinden almaları olacak.
ondan sonra "japon kadınları nasıl zengin oluyor?" diye sorar durur ekonomistler işte... bana da kendi maaşım harici bir gelir gelse ben de zengin olurum.
8 aralık 2017 itibariyle 15.500$-16.000$ bandında seyreden cryptocurrency.
türk parası cinsinden ifade etmek gerekirse; geçen haftalarda 40.000tl civarında dolanırken bu gün itibariyle 66.000tl civarındadır.
ciddi anlamda hızlı bir yükseliş devam etmekte bitcoin'de ve bu durum bir çok kişi tarafından "keriz silkeleme geliyor" şeklinde yorumlanmakta. yakın bir zamanda sert bir silkeleme ile acemi yatırımcının aç gözlülük hayallerini suya düşürebilir; ancak bitcoin, bu güne kadar bir çok kez bu tarz durumlardan, düşüş beklentilerini ters köşe yaparak daha da yükselebilir ve yoluna devam edebilir.
bizim gibi elinde avcunda para olmayan fakirler de "vay anasını sayın seyirciler..." diyerek olan biteni izlemekte.
isveç'te ve hollanda'da alış verişlerde gerçek para yerine kullanılabiliyor diyolla. yakın bir gelecekte tüm para birimlerinin yerini alacak mı dersiniz
japonya'da gmo internet isimli şirketin maaş ödemesi için kullandığı para birimi.
sanırım dünyada ilk defa böyle bir şey oluyor.
bitcoin'in japonya'daki macerasını cidden merak ediyorum. bakalım kredi kartı kullanmayan, dünyadaki internet ağına güvenmediği için kendi internet altyapısını oluşturan şüpheci japonya, bitcoin'i sevecek mi?
çok basit bir tanımla balondur açmam gerekirse şöyle buraya kim para koyuyor bitcoin satın alanlar peki bu bitcoinin değeri neye bağlı ? havuzda dolan paraya bağlı peki herkes parasını çekmeye çalışırsak ne olacak ? herkes çekemeyecek ya da sona yaklaştıkça paranın değeri düşecek.
bugün yaklaşık %15'lik bir sıçramayla bir anda 600 usd'lik bir artış göstermiştir. bakalım yeni bir boğa yürüyüşü mü yoksa keriz sirkeleme operasyonumu çıkacak bunun altından.
31 ekim 2008 tarihinde, kurucusu satoshi nakamoto tarafından tanıtımı yapıldı,bilindiği üzere bitcoin'in arzı sınırlı. toplam 21 milyon adet bitcoin çıkarıldığı zaman üretim de duracak. işleyiş sisteminde her 210.000 bitcoin üretildiğinde, (bkz: bitcoin halving) ile üretim hızı her seferinde %50 azalmaktadır. 2009 yılında ilk defa üretime başlayan para birimi, an itibarıyla maksimum bitcoin arzının kabaca yüzde 85'ine denk gelen, 18 milyondan fazla bitcoin dolaşımda bulunuyor. rakam ne kadar artarsa, bitcoin üretimi de o kadar zorlaşıyor. 2008'den bu yana 16 milyon adet üretilmesine rağmen toplam 21 milyonun üretimi 2140 yılında son bulacak.
fütursuzca artan kripto para. öyle bir fomo oluştu ki her gün bin dolar üstüne koymaya başladı.bu günde 18 bini devirdi. muhtemelen kasım ayı bitmeden dolar bazında all time high yapacak. bizde virüsde 2. dalga amerika seçimleri var düzeltme yaptı yapacak trene atlarız derken tren kaçtı gitti. artık umudumuz aralık ayında soluklanırsa gelecek olan alt sezonda kaybettiğimiz şansı yakalmak.
Hakkında biraz bilgi sahibi olayım derken daha da kafa karıştırmış yatırım şeysi. Sorularıma cevap verebilecek kimse varsa şimdiden Allah razı olsun. 1) hesaplar arası bitcoin transferi yapmak mümkün mü? Bitcoini bozdurup, paraya çevirip para transferi değil, direkt olarak bitcoin transferi. Öle para gibi bitcoin kullanmaktan bahsediyorum. 2) bitcoin ile alışveriş yapmak mümkün mü? Mümkün değil gibi geliyor, çünkü işin muhasebe ve vergizasyonu sıkıntı çıkarıyor. Atıyorum bir telefon 3 bitcoin değerinde. Sayki 3 bitcoin transfer ettiniz ama bir kazanç elde ettiğiniz için devlete belli oranda vergi vermeniz gerekiyor. Ee devlete vergiyi bitcoin olarak veremezsiniz illaki para vereceksiniz. Size malzeme tedarik eden kişilerde illaki ödemeyi para ile yapmanız lazım, çünkü işin muhasebesi ve vergisi var. Yani mutlaka bitcoin reel paraya dönüşmek zorunda. O zaman devlet vergi olarak kendisinin üretmediği bitcoini kabul eder mi? 3) bitcoin merkez bankası veya diğer bankalara alternatif olduğu iddiasında. Aslında bir isyan var. Geleceğin alışveriş parası bitcoin oldu diyelim. O zaman işin merkez bankası da bitcoin üretimi yapan madenciler olacak. Peki bu madenciler kim. Hadi bankalara güvenmiyoruz da, madencilere mi güveniyoruz. Yine bankaları denetleyen iyi kötü kurumlar var. Peki bitcoin madenciliği yapan, geleceğin merkez bankası olma iddiası olan kişileri denetleyen bağımsız kurum kuruluş var mı. Pek çok site de yazıyor. Çok zor bir algoritma, öle her bilgisayar tarafından çözümlenmez de işin denetimi kim yapıyor. 4) bitcoin olarak fiyatlandırma nasıl olacak. Değeri çok değişken gün içerisinde bile %10 kadar değer değiştiriyor. Örneğin bir ürününüzü 100 bitcoin fiyat biçtiniz ama gün içerisinde %10 değer kaybetti. Ya da %10 değer kazandı ama bu sefer satış yaptığınız kişi zararda. Piyasalar dengeyi sever. Elinizdeki ürünü fiyatlandırma için uygun aralık belirlenmeli. 5) bitcoinin en ideal kullanım yeri ülkeler arası para transferi yaparken oluyor. Bu durumda aslında kanunsuz ve karanlık bir taraf yaratıyor. Kara para aklamak için ideal bir yol mudur. Bu durumu bilmek rahatsız hissettiriyor mu?
Piyasadaki büyük çöküş devam etmekte. Allah malda olanlara sabırlar versin. Ne zaman nasıl toparlar bilemiyorum açıkçası... ancak o tatlı ralli sezonu bitti artık. Çin darbe üstüne darbe vuruyor. Ben 28k ya da biraz altını göreceğini öngörüyorum