1. Yerli maginot hattımızdır. 2. Dünya savaşı'nda Trakya tarafından geleceği düşünülen almanlara karşı dönemin Mareşali Fevzi Çakmak tarafından alman birliklerini durdurmak için Trakya'dan karadeniz'e uzanmak koşuluyla çeşitli isihkam hatları oluşturulmuştur.
    2. Dünya Savaşı Türkiye'ye sıçramadığı için sonradan terk edilmiştir.
    Günümüzde harap durumdadır.
    Fakat bana göre aman şu malum parti varken tadilata girmesin. dua edelim de hatırlamasınlar.
    Çünkü bunlar sanata ve restorasyona kıyıdan köşeden bulaşmamalı başka bir şeyle karşılaşma ihtimalimiz yüksektir eğer bunlar yaparsa.

    İşlevselliğine gelirsek bana göre yetersizdir almanlar eğer sınıra 200 bin asker ve 1000 tank yığsalardı dümdüz ederlerdi burayı.
    Elden ne gelir kafasıyla yine de tedbir amaçlı inşa ettirildiğini düşünmekteyim.
    #258299 migfer tokmakel | 4 yıl önce (  4 yıl önce)
    0yapı 
  2. atatürk'ün yaşadığı dönemde mutlaka karşı çıkacağı bir hattır kendisi.

    atatürk, gerilla savaşını pek sever. hatta askeri okulda öğrenciyken çok kafa patlatmıştır bu konuya. kurtuluş savaşı'nın başarıya ulaşma sebebi biraz da budur. adam daha siper kazılarak savaşılan yıllarda statik savaşların yerini daha dağınık yapılan savaşların alacağını görmüş.

    (bkz: )
    0yapı 
  3. Atatürk'ün yaşadığı dönemde de karşı çıktığı hat.

    İkinci dünya savaşı henüz başlamadan önce çakmak paşa olası bir durumda Trakya'yı savunmak için önermiştir çakmak hattı'nı. Atatürk bu fikre karşı çıkmıştır ve "Savaş, oldum olası toprak üstünde yapılır ve toprak üstünde kazanılır, yahut kaybedilir. Çakmak Hattı ne kadar güçlü olursa olsun ömrü, bir muharebeninki kadar kısadır. Ben milletimin parasını bir kapris uğruna toprak altına gömdürmem" demiştir.

    Atatürk'ün vefatından sonra ismet inönü'nün cumhurbaşkanlığı döneminde ikinci dünya savaşı patlak verince, İnönü hattın yapılmasına izin vermiştir.

    (sözü yanlış yazmayayım diye vikipediden aldım.)
    #258304 laz ziya | 4 yıl önce (  4 yıl önce)
    0yapı