1. ukdeyi veren:

    İlk türk havacılarından. 'nda tayyare bölük komutanı olarak her türlü hava faaliyetinin başındaki isim. Genellikle savaş sonrası idealizmiyle ön plana çıkan anılırken "Kurtuluş savaşı'nın ilk ve son başarılı uçuşunu yaptı" vs denir (bkz: ) ancak yanlıştır. İlk başarılı uçuşu yapmıştır ancak ondan sonra da birçok başarılı uçuş yapılmıştır. Bu konularda da Vecihi dahil tüm pilotların üstü olan Fazıl Bey birazcık unutulur.

    1910 harbiye mezunu bir kara teğmeni olarak orduya katılan Fazıl İşkodra (soyadı yokken "ali veli konya" usulü soyadı yerine askerler memleketlerini kullanırdı), Hava kuvvetleri'nin ilk pilotlarından biridir. Devresi şehit ve Nuri teğmenle aynı uçuşta şehit düşen 'le beraber 1912'de 'e eğitime gidenler arasındadır. Yurda dönüşünde 2. Balkan savaşı'na katılır, 'nda Irak cephesinde görev yapar, daha sonra 1918'de İstanbul üstüne 5 uçakla yapılan bir İngiliz sortisini tek başına engeller, uçağını 'e indirmeyi zor başarır.

    8 Kasım 1919'da İstanbul'u işgal eden ingilizlerin 'de bir hangara çektiği tayyareleri kaçırmak için tayyareci arkadaşlarıyla sözleşir. Tayyare bölüğü, Maltepe'de uçakların korunduğu hangarların önündeki pisti tamir ederek futbol turnuvası düzenler. İngilizler dahi "uçaklar nasıl olsa bozuk, buradan kaçamazlar" diye korumayı asgari düzeyde tutmaktadır. Böyleyken, 7 Haziran 1920'de yüzbaşı Fazıl Bey'in yönettiği, gedikli Vecihi efendi'nin de bulunduğu bir ekip üç tayyareyi çalıştırarak kaldırmayı dener. bozuk durumdaki araçların sadece biri alandan ayrılabilir, diğerleriyse kalkış sırasında yere çakılır, neyse ki kayıp verilmez. Daha sonra Fazıl Bey ve arkadaşları anadolu'ya geçerek Tayyare bölüğü'nü kurar, hurda durumdaki Türk uçaklarını imkansızlıklar içinde, hurdalıktan toplanan yedek parçalar, kaçakçı malı yakıt, uçak gövdesine kaplanan bezleri kayganlaştırmak için kola, işkembe ve paça çorbası, patates suyu gibi solüsyonlarla adam ederler. Buna rağmen özellikle Büyük taarruz öncesi, havalanan Yunan uçaklarını oyalamak için yapılan it dalaşlarıyla piyadelere muhteşem bir zaman kazandırırlar ve Yunanlıların tedbir almalarını engellerler (zira keşif bir türlü yapılamadığı için "Türkler hemen karşı dağlara yığınak yapıyor" istihbaratının gelmesi çok gecikmiş, ancak 25 Ağustos'ta yapılabilmiştir).

    Zaferden sonra binbaşılığa terfi eden Fazıl Bey, 27 Ocak 1923'te 'de öğrencisi deniz gedikli çavuşu Mehmet Emin efendi'yle eğitim uçuşuna çıktığı bir sırada havada pervanenin istop etmesi üzerine zorunlu iniş yapmaya çalışırken düşerek şehit olur. Mezarı İzmir şehitliğindedir.

    yararlarnılan kaynaklar: www.tayyareci.com/...
    www.hurriyet.com.tr/...
    talebe.org/...
    #257726 bir gocmen | 4 yıl önce
    2asker