1220-1237 yılları arasında anadolu selçuklu tahtına oturan hükümdar. i. gıyaseddin keyhüsrev'in küçük oğludur.
1211'de savaşta ölen babasının yerine, abisi i. izzeddin keykavus tahta oturtulmuş, buna öfkelenen tokat meliki keykubad isyan edip ankara'ya sığınsa da erzak bitince keykavus'a teslim olmuştu. 9 yıl kadar hapiste kalan keykubad, abisinin çocuksuzca ölümü üzerine tahta oturdu.
döneminin belli başlı olayları arasında, 1223'te alanya'nın teslim alınması ve kıbrıs üzerine akınlara başlanması (ki kendi adından gelen alaiye adı verilmişti), karadeniz'de amiral hüsameddin çoban (ileride çobanoğulları beyliği'ni kuracaktır) komutasında bir filo kurularak kırım'daki haçlılarla savaşılması, mengüçlü beyliği'nin divriği hariç teslim alınması (1229), kilikya ermeni krallığı'nın vassal yapılması, celaleddin harzemşah'ın yenilmesi ve harzemlilerin yok edilmesi sayılabilir. son madde, o tarihe kadar harzemlilerin tampon olarak göğüslediği moğol akınlarının doğrudan devlete yönelmesini ve 1243'te kösedağ yenilgisi üzerine devletin tamamen moğolların himayesine girmesine neden olacaktır.
savaşçılığının yanında iyi bir idareci olan, bayındırlık ve iskan hizmetleriyle de yakından ilgilenen alaaddin keykubad'ın adını taşıyan (alaaddin camii) birçok cami günümüze değin gelmiştir. ayrıca kervan yollarının güvenliğinin sağlandığı bu dönemde kervan yollarına çeşitli kervansaraylar yaptırılır. aksaray'ın ilçesine adını veren sultanhanı, kayseri'nin tuzhisar nahiyesindeki sultan hanı, alanya'daki alara han bu dönemden kalan bazı kervansaray örnekleri. kayseri ve beyşehir'de günümüze gelmemiş saraylar (kubadabad, keykubadiye gibi) de yine i. keykubad dönemine ait eserler.
1237'de zehirlenerek ölen i. alaaddin keykubad'ın katili tam olarak bilinmiyor. genellikle, sağlığında veliaht ilan etmediği büyük oğlu ii. gıyaseddin keyhüsrev suçlanmaktadır.
ana madde: (bkz: anadolu selçuklu hükümdarları) kaynak: genel olarak tdv islam ansiklopedisi, kısmen vikipedi'nin hanlarla ilgili maddeleri.