1. ukdesidir.

    'nın, 18. yüzyıla kadar avrupa'da dahi geçerliliğini korumuş ve eğitim kurumlarında temel alınmış, öncülleriyle ilgili olarak epey araştırma yapmış olduğu her halinden belli olan ve kendi tabiplik kariyerinden de önemli tecrübelerini aktardığı ama temelde klasik yunan tıbbına dayalı eseridir. tahmin edilebileceği üzere adı tıbbın yasası anlamına gelmektedir. 5 kitaptan oluşur. bu eserinin yanı sıra bir de kitabü'ş şifa isimli bir başka önemli tıp eseri daha bulunmaktadır kendisinin.

    tabi ibn-i sina, klasik yunan tıbbı ve onun etkilemiş olduğu orta çağ islam ve hindistan tıbbı geleneklerinden beslendiği için nin (sıcak, soğuk, nemli, kuru) ve buna bağlı olarak dört sıvının (kan, balgam, sarı safra, kara safra) gelişimlerinin hastalıklar üzerinde etkili olduğu düşüncesini devam ettirmiştir. yalnız bunu yaparken kullandığı kelime, sıvı değil de karışım anlamı taşıyan ahlat olup; bu, o zamanlar ve sonraki 7 yüzyıl boyunca, geçerliliği sorgulanmayan teoriyi mümkün mertebe bilimsel, materyal gerçeklere bağlı hale getirmeye çalışması takdire şayandır. yine de bugün, modern tıp adına bir şeyler öğrenmek için okuyanlara pek bir şey katmayacak olan bu eseri değerli kılan bana kalırsa ibn-i sina'nın başarılı metodolojisi, dünya adına sahip olduğu çok geniş kapsamlı bilgi, bireysel tecrübelerini esere yansıtmadaki başarısı ve anlatımdaki uzmanlığıdır.

    böyle zamanının ötesinde adamlara hem hayran olur, hem de üzülürüm. verseler eline bir mikroskop, beş ampül de penisilin kim bilir neler üretirdi kendisi. bilgi peşinde geçen bir ömür, dur durak bilmeden sayısız konuda üretilen eserler... anglosakson tabiriyle adam hem jack of all, hem master of many imiş zamanında. gerçi gelecek kuşaklar da bize aynı şekilde bakacaklardır muhtemelen. onlara da buradan bir taraflarının kalkmamasını, adımızın hıdır, elimizden gelenin budur olduğunu, bana anakronistik yaklaşanın rüyasına gireceğimi ifade edeyim şimdiden.

    eserin türkçeye çevrilip çevrilmediğini bilemesem de, mones abu-asab, hakima amri ve marc micozzi tarafından güzel bir şekilde ingilizce'ye çevrilmiştir; bunu da meraklılarına yazayım.
    0kitap