bayan arabası olarak bilinen, adından da anlaşılabileceği gibi minik araba.
eşim kullanıyor, yorum yapabilecek kadar sürüş deneyimim oldu. eyyorlayalım da almayı düşünene referans olsun.
1.2 cvt şanzımanlı 80 beygirlik motoru var. cvt şanzıman ile ilk kez tanışmamı sağlayan bu arabada en büyük problemim beynimde konvansiyonel şanzımandan alıştığım motor devir sesi ve hız ilişkisi oldu. devir sesi sabit kalıp vites oranları değiştiği için arabanın hızlandığını fark edemiyorum. uyum sağlayana kadar fark etmeden şehir içinde 120-140 yaptığım oldu, şimdi alıştım ama riske girdiğim, freni kökleyip öndeki araca çarpmadan kılpayı durduğum zamanlar oldu.
konvansiyonel - cvt geçişini ilk kez yapacaklar test sürüşünde dikkatli olmalı.
gelelim 2. probleme. frenler biraz zayıf. sert, bastığını hissettiriyor ve kolay basılmıyor. bu yüzden takip mesafesine dikkat edilmeli.
yazılım güncellemesi ile etkisi azalan bir problemi daha var. eşim aracı ilk aldığında tarifine göre sanki yakıt filtresi tıkalı ya da yakıt borusuna pas kaçmış gibi belirtiler ile arabanın titrediğini söylemişti. öyle deyince test sürüşü yaparken problemin komik bir yazılım hatası olduğunu anladım, sonra servise gitti yazılım güncellendi ve titreme azaldı.
şöyle anlatayım, araçta tork sensörü var. bu iyi bir şey. cut off var, yani araç hareket halindeyken ayağınızı gazdan tamamen çektiğinizde yakıt harcamıyor, motora giden benzini kesiyor. e bu da iyi bir şey. ama sorun, istisna bir hareketi yaptığınızda oluşuyor, yani hızla yokuş aşağı giderken ayağınızı gazdan tamamen çekmek yerine hafifçe basmaya devam etmeniz durumunda motor titriyor. tahminime göre nedeni şu. gaza hafifte olsa bastığımız için cut off devreden çıkıyor, motora benzin gitmesi gerekiyor. benzin miktarı da tork sensöründen gelen bilgiye göre hesaplanıyor. sorun, arabanın zaten istenen hızdan daha yüksek hızda gitmesinde. yani negatif tork gibi bir hesap çıkıyor ve motor devrinin rölanti devrinin altına düşmesine ve neredeyse duracak gibi titremesine neden oluyor. servise gidince tahmin ettiğim gibi yazılım yüklendi ve bahsettiğim şartlarda titreme azaldı. hala var ama.
ses sistemi zayıf. müzik keyif vermiyor. anca haber dinle, trafik radyosu dinle. ayarları ile oynadım ama tizler kulak tırmalamaya devam ediyor.
başka problemi yok.
gelelim güzel özelliklerine.
manevra kabiliyeti çok iyi. kedi gibi. neredeyse 90 derece olduğu yerde dönecek. park etmek ve park yerinden çıkmak çok kolay.
arabanın dengesi iyi. yol tutuşu fena sayılmaz. ufak araba olmasına rağmen kendinizi güvende hissediyorsunuz.
vizyon iyi, önü arkası rahat görünüyor, manevra yapmayı kolaylaştıran unsurlardan biri.
koltuklar rahat, yormuyor. şehirler arası yola çok rahat gidiyor.
bagaj küçük olsa da arka koltuk 1-2 oranında yatıyor.
havalandırma, klima iyi. kalorifer çok iyi.
iç tasarım güzel. dıştan biraz tipsiz ama içine girince hissedilmiyor.
otomatik viteste p, r, n, d, l harfleri var. l harfini görmek ilginç geldi. yeri gelmişken anlamlarını da yazalım:
(p)ark, park ederken. p konumuna almadan kontakt anahtarı yerinden çıkmıyor. (r)everse, geri vites. (n)ull, boş vites (d)rive, otomatik sürüş (l)ow, düşük hız. karda buzda kullanılır deniyor ama bana mantıklı gelmiyor, motor devri bastıkça yükseliyor. tork da yükseliyordur öyleyse, patinaj çekip kontrolü daha fazla kaybetmezmiyiz bu durumda, ya da buzlu yolda düşük tork ile yavaş kalkış nasıl olacak? bilen yorum atarsa sevinirim. l vitesi lüzumsuz bir vites gibi geldi. crysler icat etmiş l vitesini ama adamlar motor devrini de sınırlamışlar. l vitesini ağıra bağıra gitmeye devam ediyor micra.
lastik ölçüleri biraz tuhaf, kışlık lastik bulmakta zorlanmıştım.
silecek suyu kapasitesi çok fazla. büyük arabalar bile o kadar almıyor. uzun süre yetiyor öyle olunca.
kullanımı rahat, şehir içine çok uygun, yakıtı koklayan (şehir içi 5.5 - 5.6 falan gösteriyor yol bilgisayarı) bir araba.
alınır. kadın sürücüleri kullanımı ile rahat ettirir ama çok fena sıkıştırıyorlar trafikte.
bir şey daha aklıma geldi ekleyeyim. güven veren detaylardan biri. güvenlik için uyarı sistemleri tasarlanırken prensip olarak uyarı ışıkları ve sesleri sistem devreye girerken kısa süre aktifleşir ki çalıştığına emin olabilelim. arabayı ilk çalıştırırken bütün gösterge ışıklarının yanma nedeni de bu.
benzer durum park sensöründe de var. geri vitese ilk taktığınızda arkada bir şey olmasa bile duyulan kısa bip sesi ile park sensör hoparlörünün çalıştığına emin olabiliyorsunuz. ince detay, başka arabalarda dikkatimi çekmedi. ya da ben fakirim ne bileyim.
hani buna dikkat ettilerse başka detaylara da dikkat etmişlerdir diyor insan. güvende hissediyor.
geçen yıl karadeniz turu yapıp gürcistana kadar gittik. karadenizin toprak yollu yaylalarına vurduk. "şehirden kaçın" gibi bir sloganla piyasaya sürülen cillop gibi bir citroen cactus ün patinaj çekip çıkamadığı yollarda nissan micra keçi gibi tırmandı, yaylalarda şelalelerin yolu oyduğu akarsulardan başarı ile geçtik. normal büyüklükte iki aracın tırsarak milim milim geçtiği, yan tarafı uçurum olan yollardan ufak araba olmanın avantajı ile gönül rahatlığı ile geçtik (eşim bu esnada panik atak gibi bir şey geçirdi, uçurum tarafında o oturduğu için olabilir tabi.)
sadece şehir içi için değil, hafta sonu yaylada kamp yapmaya gitmek için de güzel araba.
edit: cvt yerine dsg yazmışım, düzelttim. dsg vites beni andı heralde. uyarılar için teşşekürler.
japonya'da "nissan march" olarak bilinen araba. march da mart olan march.
motor hacmine göre sol, la, si ve mi notalarıyla birlikte diyez ve bemol alır bir de.
avrupa pazarına micra olarak girme sebepleri de "march ile dalga geçerler şimdi, biz bunu afili bir şey yapalım" şeklindeki düşünceymiş. arabanın küçüklüğünden ötürü micra ismini vermişler.