ömrünün ve iktidarının son demlerinde, sosyal demokrat çizgisine yakışmayan ve laiklikle de alakası olmayan tavrı nedeniyle o günün mağduru, bugünün zalimleri tarafından asla beğenilmeyecek devlet adamı .
kimin ne düşündüğü önemli değil, kendisi devlet adamıdır, külhanbeyivari bir sokak serserisi değil.
Mustafa bulent ecevit. Kendisi robert kolejini bitirmesine ragmen universite okumamistir. Tabi o zaman ki sartlari neydi ne degildi bilmiyorum ama robert mezunu ol sonra tahsile devam etme sasilacak sey.
Hee obur taraftan bakarsak, nice tahsilli politikacidan daha bilgili, daha gorgulu, daha fazla devlet yonetimini bilen adamdi. Gerek varmiydi diplomaya bilmiyorum ama en azindan mis gibi yapmadi hicbir zaman.
dürüstlüğün bir meziyet değil her insanda ve özellikle siyaset yapanların hepsinde bulunması gereken bir şey olduğunu, ismi her anıldığında insanlara hatırlatacak siyasetçi, eski başbakan, kıbrıs fatihi, kara oğlan, gazeteci ve şair. takalar isimli şiiri doğan canku tarafından bestelenmiş ve modern folk üçlüsü tarafından seslendirilmiştir.
siyasi hayatında ne yaptığını yaşım itibariyle bilmiyorum ve araştırmadım da. o yüzden o konuda ahkam kesmem doğru olmaz ama gördüğüm kadarıyla çok kaliteli bir insanmış kendisi. genel duruşundan, üslubundan ve tavrından zaten çok kibar bir beyefendi olduğu ortada ancak bazı yazılarını ve şiirlerini okuyunca ne kadar ince bir ruha sahip olduğu da anlaşılıyor. ayrıca çok iyi derecede ingilizce konuşabilen, robert kolej mezunu tahsilli ve kültürlü bir insanmış.
eşi rahşan ecevit ile bir fotoğrafı var ki beni çok etkiledi. ben bu fotoğrafta saf sevgi ve samimiyet görüyorum. yıllarca ülkeyi yönetmiş bir siyasi figürden böyle naif kareler görmek insanın içini ısıtıyor ne bileyim. alışık değiliz böyle şeylere.
Dürüst siyaset yapılabileceğini, bu kadar ütopik bir iddiayı kanıtlamayı başarmış, tarihimizin muhteşem bir zenginliği. Hatası, doğrusu bunu söylemeden konuşulmamalı.
bildiğim en naif, en saygılı, en saygıdeğer siyasetçidir ülke tarihinde abdullah gül ile birlikte.
kıbrısı toprağımız yapan, herkesin saygı duyduğu lider. çağdaş ve modern kişiliği altında bir de hanımcılığı vardı. ki zaten yenge hanımın pek zararı dokundu diye düşünüyorum sayın ecevit'e.
demirel'i ne kadar karizmatik ve pragmatik buluyorsam, kendisini bir o kadar politika için elverişli bir özellik olmasa bile dürüst, naif ancak gerektiği zaman sert olabilen birisi olarak hatırladığım, şair ve kıbrıs fatihi karaoğlan.
keşke anasol koalisyonlarıyla siyaset hayatını bitirmemiş olsaydı.
herkes ne şekilde eleştiri yaparsa yapsın önümüzdeki bir 10.000 yıl kimse çaldı, çırptı, para yedi vs diye anmayacak, anamayacak. ha şöyle iyi bir politikacıdır böyle değildir ayrı. ama bunu diyemeyecek.
önüne yazarkasa atılmış 2001 krizi'nin sorumluları arasında tarihe geçmiş merhum başkbakan.
mesut yılmaz'ın konuyla ilgili görüşleri.
youtu.be/...
Edit: Bugün ölüm yıl dönümüdür.
Şair, siyasetçi, dürüst diyebileceğimiz bir adamdı, en azından benim gördüğüm kadarıyla.
Kendisi, deniz gezmiş ve arkadaşları için yapılan idam oylamasında “hayır“ oyunu kullanmıştır.
2001 krizinin baş sorumlusu olarak sahnede yerini almıştır, ama o kriz sırasında maaşına zam isteyen (bkz: ahmet necdet sezer ), ecevit kadar gündemde kalmamıştır.
Yanlış zamanda gelen doğru politikacıydı. Dürüst ve mütevazi kişilik sahibi nadir siyasetçilerdendi. Kıbrıs barış harekatındaki politikası takdire şayandır. Maalesef ambargoların, depremlerin, küresel krizlerin, kötü maliye ve para politikalarının son olarak da mgkdaki anayasa kitapçığının yol açtığı vatandaşın 1 gecede yarı yarıya yoksullaştığı kriz... Nihayetinde Akpnin sandıktan çıkması...
5 nisan 1994’ten, 1998 ve aralik 2000 tarihlerindeki ekonomik kriz/durgunluktan haberi olmayanlarin (kriz yazınca kızıyonuz sonra, her boka kriz yazma diye) 2001 krizinin müsebbibi zannettiği kimse. Bu konudaki tek hatası, çıkıp yaptığı açıklamayla bütün 90’ların yanlış politikalarının getirdiği ekonomik krizin siyasi bir kriz vasıtasıyla görünür hale getirmesidir. Krizin sebepleri ve sorumluları tahmin edilebileceği gibi çok daha fazladır, bahsi geçen 90’lar dönemindedir kökleri.
1960'ların sonunda vatanımızın dağı taşı soldan çarpmaktaydı. okullarda, fabrikalarda, hatta kışlalarda devrim bir kalp olmuş çarpmaktaydı. özgürlüğe susamış öğrenciler, işçiler halklarının geleceği için kan bedeller ödemekteydi. böyle bir dönemde abd emperyalizminin, türkiye devrimini bir şekilde kontrol altına alması gerekiyordu. bunu da ecevit'i yaratarak yaptı. kapitalizmle barışık, derin devletle kanka bir solun lider kültüdür bülent ecevit.
1977'de maraş katliamının başbakanıdır. ülkeyi soktuğu savaşları seçim malzemesi yapmaktan utanmayacak kadar burjuva bir siyasetçidir ecevit.
1999'da abd'nin türkiye soluyla savaşabilmek için icat ettiği f tipi cezaevlerinin uygulayıcısıdır ecevit. o yıl onlarca gencin yakılmasından sorumlu başbakandır ecevit. siyasal islam canavarını, milyonlar önünde haklı çıkartıp kışkırtandır ecevit. fetö okullarına devlet desteğini esirgemeyip, halka laiklik satan kişidir ecevit.
"50.senenin aydın kişisi,
Zaman geldi çattı gel Karaoğlan.
Bu bozuk düzenden artık usandık.
Sen buna bir çare bul Karaoğlan,
Bul Karaoğlan bul Karaoğlan."
Cumhuriyet'in 100. yılında da gelseydin be keşke karaoğlan her şey hazır, halk hazır, seni anlayabilecek zihinler hazır ama sen yoksun daha.
dön de bak bıraktığın chp ne hallerde, ülke ne hallere düştü, millet ne halde şu an sen olacaktın bu ülkede eminim bu memleketin %60'ı arkandan gelirdi. halkçı ecevit, huzur içinde yat milliyetçiliği kıbrıs'ın dağlarına, ege'nin deniz yataklarına, batı anadolu'nun haş haş tarlasına yazan aydın karaoğlan...