Kesme, yığma, düzeltme, serme, zemin yarma gibi işlerde kullanılan yerine göre paletli, yerine göre lastikli kullanılabilen bir tür kaba iş makinesidir. Boyutlarına göre 4-80 ton arası ağırlığa, 40-800 beygir arası güce sahip olabiliyorlar. Dozerler aşırı derecede torka ihtiyaç duyduklarından dizel motorlar kullanılır ve şanzımanları da göre ayarlanır. Üç adete kadar eklenebilen vites kolu ile makinenin tork değeri artırılıp azaltılabiliyor.
Yakıt konusunda pisboğaz olan bu makineler dizel yakıtın cinsine bakmaksızın her türeviyle çalışabiliyor. İster biyodizel, ister eurodizel, ister normal dizel ya da bolca yağ katılmış mazot... Hiç fark etmiyor. Bakımları da kolaydır, yakıt filtrelerini mazot ile yıkayıp ateşe veriyorsunuz sonra yine kullanıyorsunuz. Hava filtrelerini de silkeleyip silkeleyip defalarca kullanabiliyorsunuz. Yol araçları olmadığı için bakımlarının saat aralığıyla hesaplandığını da belirtelim.
1995'ten beri aktif olan isveçli müzik grubu. İskandinavya bölgesinin sert rock müzik konusunda ne kadar verimli olduğu müzikseverler tarafından bilinir. Kaliteli müzik yapan çoğu grubun isminin dışarda pek duyulmadığı bir gerçek ki Dozer grubu da bunlardan biridir. namı dışarıya pek yayılmasa da yine çoğu gruptan şanslı olduğu söylenebilir, en azından görece bir dinleyici kitlesi edinmişler.
bizlerin sofrasına unida'yla beraber 1998'de çıkarttıkları splitep ile giren isveç menşeili stoner rock grubu. kendilerini ve yaptıkları müziği "güneşin nadiren ziyaret ettiği küçük bir kasabanın gençlerinin can sıkıntısına verdikleri apaçık cevap." olarak nitelendiren grubun esin kaynakları olarak öncelikle black sabbath olmakla birlikte kyuss ve monster magnet gibi türün babalarını da zikredebiliriz.
grup; davulda Olle Mårthans, gitarda Tommi Holappa, basta Johan Rockner ve mikrofon başında fredrik nordin'den ibaret.
benim grubu tanımam ise 2005'te kulaklarımızın hizmetine sundukları vultures isimli ep sayesinde oldu. zaman zaman groovy, her zaman cayır cayır sesler duyacağınız kısaçalarda gitar ve bas tonunun uyumu özellikle harika. vokalde fredrik nordin ise oldukça başarılı ve stoner rockta kulağa sıkıcı gelebilitesi yüksek olan yaygın vokal kullanımının aksine sesini gayet zevkli ve çeşitli bir şeklide kullanmış.
siz de bugün kafatasınızın içindeki beyinciğiniz durduğu yerde biraz daha sıkışsın, kulaklarınız o yoğun ve akışkanlıktan uzak distortionlı gitara doysun istiyorsanız ne duruyorsunuz; dozer dinlesenize, dozer dinlesenize.