1. "herkes bazı insanlar tarafından sevilmeye ihtiyaç duyar fakat bu ihtiyaç modern dışa-yönelimli insanların en büyük yönlendirme kaynağı ve temel duyarlılık alanıdır."

    eğitim sosyolojisi ile ilgili olanların mutlaka okumasını önereceğim david riesman'ın "the lonely crowd/yalnız kalabalık" isimli yetmiş yıllık eserinden alıntılanmış bir cümle. modern insanı şarj eden enerjinin sevgi olduğunu savunuyor. davranış ve düşünceyi yönlendirmede sevginin başat bir rol üstlendiğini, onu belirli bir toplum biçiminde ayraca alarak anlatıyor.

    kitapta toplumların geleneksel, içe-yönelimli ve dışa-yönelimli olmak üzre üç aşamadan geçtiği düşünülüyor. yazar bu sınıflandırmayı toplumların nüfus istatistiklerine göre yapıyor. konumuzla ilgili toplum dışa-yönelimli olduğunu için onu sadece belirginleştirireyim. yaşlanan, doğum oranı ölüm oranının gerisine düşen, nüfusu azalanlar dışa-yönelimli toplumlardır. aslında bu sıfatlar toplumun karakterini belirleyen türdendir. kişilik özelliklerinin topluma atandığı düşünebilir.

    kitabın isminin orijinalinde de yalnız kalabalık oluşu oldukça açıklayıcı. yalnız kalabalık kavramı, kalabalıklaşmayı kutsallaştıran toplumda bir sapma olarak yalnızlaşmanının yoğunluğunun artması anlamına çok isabetli bir şekilde işaret ediyor. yazarın kaleminden faydalanarak biraz bu toplumu irdeleyelim.

    modern toplumun dışa-yönelimli çocukları öncelikle bilgiye geleneksel rol modellerden ya da yakınlarından değil, akran grubundan ulaşıyor. özelikle popüler olanları, trendleri takip etmek ve geri kalmama/uyum sağlama baskısı altında yaşıyorlar. öte yandan akran grubunun onayına muhtaçlar. çocukların en önemli motivasyonu akranları tarafından beğenilmek ve onay bu anlamda çok kritik bir psikolojik gereksinim. bu gruplardaki statülerini belirleyen ise beğenilerini ve seçimlerini yansıtma, ifade etme, üsluplaştırma ve estetsize edebilme becerisi. yani kişiliklerini sunma, sahneleme farklılaştırma onların pozisyonlarını anlamlandırıyor.

    çok iyi bir örnek vardı: çocukların müzikle ilişkisinde bir enstrüman çalması önemini yitirmiş, müzik tercihini ifade edebilmesi değerli hale gelmiştir.

    o halde kişilerden teknik bir uzmanlaşmadan ziyade iletişim becerisinin çok yüksek düzeyde olması bekleniyor. beğeni sosyalleşmesi kişilerin karakterini düzenliyor. sosyometrik hesaplama ile kişiler grup aidiyeti kazanıyor. bu açılardan bakıldığında dışa-yönelimli toplumlarda iletişim, sosyalleşme ve bireyselliğin betimsel öğeler olduğu anlaşılıyor.

    çok daha önemlisi rotası kalabalık olan bireylerin kendinde yalnızlaştığı ortaya çıkıyor.

    Ps: bir çeşit kitap özeti olduğu için kendi başlığına taşınmıştır.
    #249076 ruz | 4 yıl önce (  4 yıl önce)
    0kitap