arap topraklarında bir dönem etkili olan parti. amaçları o bölgede sosyalist bir birleştirilmiş arap devleti kurmaktı. suriye'de hafız esad, ırak'ta ise saddam hüseyin son en büyük liderleriydi.
arap dünyasında, müslüman kardeşler ile birlikte en önemli iki fikir akımından birisi. müslüman kardeşler, adından da anlaşılabileceği gibi arapları islam yasalarıyla * birleştirmeyi hedeflerken, baas akımı ise sosyalist, seküler, birleşik bir arap devleti kurmayı hedefler. ikisinin ortak noktası ise monarşi düşmanlığıdır. ancak, devrilen monarşilerin hemen hemen hepsi baasçıların sayesinde olmuştur. müslüman kardeşler, yirminci yüzyılda günümüzde olduğu kadar güçlü yapıda değillerdi.
genelde iktidarı askeri darbe yoluyla ele geçirirler. muammer kaddafi *, cemal abdülnasır, * hafız esad, beşar esad, saddam hüseyin, ahmet hasan el bekir gibi isimler en tanınmış örnekleridir. kurucusu ise hristiyan bir lider olan mişel eflak'tır. bu bile, parti için önemli olanın din olmadığını pan-arabizm olduğunu gösterir.
1991 öncesinde, her ne kadar ortodoks marksizme tamamen zıt olmalarına karşın en büyük destekçileri sovyet sosyalist cumhuriyetler birliği idi. sscb dağıldıktan sonra ortadoğu coğrafyasında idealist bir düşüncenin bulunmasına izin vermeyecek olan abd, hemen hemen tüm baas hükümetlerini çeşitli yollarla devirmiştir. günümüzde sadece suriye'de iktidar partisidir. (bunda da sscb'nin varisi olan rusya'nın etkisini görmezden gelmemek gerek.)
şunu da ekleyeyim, her ne kadar düşünce olarak birlik içinde gibi görünseler de baas partisinin birçok fraksiyonu vardır. parti, mezhep farkı gözetmemesine karşın seksenli yıllarda ırak ve suriye'de ki baas partileri mezhep yüzünden düşmanlaşmışlardır. * aynı şekilde, mısır ve suriye'nin birleşimiyle oluşmuş birleşik arap cumhuriyetinin ömrü sadece 13 sene olmuş, kaddafi'nin mısır ya da tunus ile birleşme çabaları da arap dünyasında büyük tepki uyandırmıştır.
Pan-arabizim ideasında olan arap partisidir. Arapları tek bir bayrak altında toplama hedefinde tek parti, tek vatan, tek ulus gibi hedefleri var.
dikkat edin suriye,mısır,Ürdün,ırak aynı bayrak renklerine sahiptir. Araplığı vurgulamak amacıyla bu renkleri almıştır, renklerin tasarımı da ingilizlere aittir ya neyse.Bunun için birkaç deneme olmuştur. Mısırla suriye birleşmiş Birleşik Arap cumhuriyeti adı altında bir devlet kurmuşlardır sonra İsrail bunların içinden geçmiş dağılmışlardır. Suriye Golan tepelerini en önemi su kaynaklarından birini İsrail'e kaybetmiştir. İsrail şu aralar oranın güvenliğini sağlamak için suriye'yi bombalamaktadır. Mısır ise az daha sina yarımadasını kaybediyordu sina yarımadasında belli askeri yaptırımlarla kurtardı o da paçayı fakat orası da terör yuvası oldu sonra, adam gibi operasyon bile düzenleyemiyorlar sina'ya neyse.
İşte klasik arap tarihi gerisi muhalifleri öldür, tek adam ol, ülkeyi parti devletine çevir zayıfı ez güçlüyü koru çok savunduğun arap Milliyetçiliğine rağmen bütün arap Cumhuriyetleriyle düşman ol. Kafana göre ilişki ger sağa sola savaş aç en son amerika gelsin bütün petrollerine el koysun seni devirsin. Kötü yönetimden kukla devlete düş ve asla huzuru bulama Baas partilerinin ve bu rejime sahip ülkelerin kabaca özet tarihi budur.
"arap sosyalist baas partisi" ve "arap sosyalist yeniden doğuş partisi" olarak anılan, ortadoğu'da enteresan işlere imza atan parti.
Aslında kendilerine sosyalist demek biraz yanlıştır. Çünkü ülke içerisinde eşitliği savunan bu parti ki eşitlik derken, Arap olanlar arasındaki eşitlikten bahsedilir, ülke dışında radikal Arap milliyetçileridir. Bu nedenle kendileri sosyalistten çok nasyonel sosyalistlerdir. Özellikle ırak ve Suriye'de etkili olmuş bu oluşum, seküler Bir devlet anlayışı benimsemeye çalışmıştır.
Enteresanlıkları bu iki ülkede* aldıkları siyasi pozisyondan kaynaklanır. Sünnilerin çoğunlukta olduğu Suriye'de Şii bir iktidar, şiilerin çoğunlukta olduğu Irak'ta ise Sünni bir iktidar kurmuşlardır. İki ülkede iç karışıklıkların nedeni temelinde mezhepsel popülasyonu yoksayan bu siyasi pozisyon alma şeklidir. Irak'ta amerikan müdahalesiyle devrilen saddam Hüseyin'nin yerine Şii bir iktidar kurulmuş ancak Sünni nüfusun yoğun olduğu Suriye'de halk, iktidarı devirememiştir. Söz konusu durum, selefilik ve vahhabilik gibi radikal Sünni anlayışların güçlenmesine neden olmuş, bu iki ülke içerisindeki bölünmeyi daha çok artırmıştır.
tam adıyla arap sosyalist baas partisi. mişel eflak, zeki el-arsuzi ve selahaddin el-bitar tarafından 7 nisan 1947'de suriye'de kuruldu. 1951 yılında partinin ırak kolu açıldı. 1954'teki suriye genel seçimlerinde ikinci parti oldu.
birleşik arap cumhuriyeti zamanında parti, suriye komünist partisi ile birlikte ülke üzerindeki etkisini artırdı. aynı yıllarda çeşitli askerler tarafından partinin askeri kanadı kuruldu. 1961'den sonra parti içinde askeri kanat güçlenmeye başladı.
partinin ırak kolu ramazan devrimi ile kısa süreliğine ırak yönetimini ele geçirdi ama kasımdaki darbe ile yeniden kaybetti. *
8 mart 1963 suriye askeri darbesi ile birlikte parti, suriye'deki yönetimi ele geçirdi ama kendi içindeki sivil-asker çekişmesi durmadı. şubat 1966 suriye askeri darbesi ile birlikte askeri kanat, sivil kanadı tasfiye etti. aynı zamanda bu darbe, partinin ırak kolunun bağımsızlığını ilan etmesine sebep oldu. suriye ve ırak kolları bundan böyle bağımsız iki parti olarak hayatlarına devam ettiler.
Şu girdimde biraz sallamışım ama artık böyle düşünmüyorum. cidden arapların bu ideolojiyi oturup ciddi ciddi geliştirmeleri lazım.
Ortadoğu'nun bana göre tek kurtuluşu baas'tan geçiyor.
Seküler ve toplumcu bir düşünce en azından dinci beladan kurtarır kendilerini ve kalkınırlar.
İlla tek bayrak altında toplanmlarına gerek yok birlik falan kurarlar.
Eğer olur da ileride bir kez daha ellerine fırsat geçerse güncellenmiş şekilde denemeliler.
Bu da o coğrafyanın tam bağımsızlık ilkelerini savunan bir ideolojiydi.
Umarım kurtarırlar kendilerini.