12. yüzyıl-19. yüzyıl arası japonya'yı imparator adına yönetmiş olan, beylerbeyi de diyebileceğimiz, en üst düzey askeri yöneticiye verilen isim. esasında tam olarak kendilerinin isimleri seiitaishougun (征夷大将軍) olmakla beraber bu da "barbarlara karşı oluşturulmuş orduların başkomutanı" gibi bir anlama gelmektedir. ama sonradan "lan kim söyleyecek bunu?!" deyip "shougun" denmiştir bunlara. barbarlar kim peki? onun da tanımı zamana göre değişiyor.
bunlar genelde imparator tarafından görevlendirilse de, imparatorun kafasına kılıç dayayıp "shougun yapacaksın beni!" diyenleri de vardır.
bazı zamanlarda imparatorlar "ben imparatorum lan!" dese de shougunlar "höt! imparatorluğunu bil o zaman." deyip tekrar bu imparatorları saraylarına tıkmışlardır. düşünün adamlar o kadar güçlü ki, imparatora posta koyabiliyorlar.
hatta bazı imparatorlar "yetti lan bu shougunluk sistemi!" deyip shougun makamını ortadan kaldırmak istemiş ama becerememişlerdir. ta ki bir abd amirali, bir gün japonya'yı gemileriyle kuşatıp "japonya'yı ben tekrar gelene kadar açtınız açtınız. açmadınız, orasına ben karışmam." diyene kadar.
japonlar da "ahan da şimdi sıçtık" deyip ülkenin artık modernleşmesi gerektiğine karar vermişler ve son shougun tokugawa yoshinobu da istifasını basıp shougunluk sistemini tarihin tozlu raflarına kaldırmıştır.
osman* ile şevket* kara erol'u* karbonatla tokatlar. burada şevket karakteri osman'ın çin'den getirttiği eroin uzmanı shogun olur. osman da kendini feyzullah bey olarak tanıtır.
japon askeri derebeylerine verilen isim. derebeylik japon topraklarında hep vardı ama isimlendirme döneme göre değişiklik göstermiş. viki'ye göre şugunluk viii. yüzyıl sonu itibariyle başlamış, 1868'de merkezi imparatorluk kurulana kadar devam etmiş. imparatorluk kurulduktan sonra shogun'ların uyguladığı halkı ezme, sindirme, ağır vergiler altında insanlık dışı şartlarla baş başa bırakma tüm pasifikte etkisini göstermiş, inanılmaz bir yayılmacı politika izlemişlerdir.
biz çocukken ortalarda "ancinsan toronaga" diyerek gezmemize neden olan nuh nebiden kalma dizinin 2024 modeli. haliyle 1980 model dizide olduğu gibi 1975 tarihli aynı isimli roman'a dayanıyor bu dizi de. elbetteki eski uyarlamasıyla güncel uyarlaması arasında dağlar kadar fark var.
diziyi izlemeye başladığımda, çocukken izlediğim diziden ancinsan harici pek bir şey hatırlamadığım için, ne beklediğimi ve bekleyeceğimi de bilmiyordum. tahminim aksiyonu bol bir dizi olacağı yönündeydi ama bu tahminde yanıldım açıkçası. dizi geçtiği dönemin japon kültürünü ve bir yabancının bu mantığı anlamaya çalışmasını yansıtan nitelikte güzel bir yapım olmuş esasen. çocukken izlediğim versiyonu da bu tatta mıydı zerre hatırlamıyorum ama hatırlasam da aynı şekilde algılamayacağıma eminim.
her açıdan izlenmesi gereken bir dizi ortaya çıkartmış adamlar. karakterlerin yansıtılması da çok başarılı olmuş. her ne kadar internet üzerindeki tanıtımlarında game of thrones ile ilişkilendirilmeye çalışılsa da elbette alakası yok. o boyutta bir yapım değil. çok abartmanın manası yok. bununla birlikte gayet kaliteli.