1. 16 eylül 1859 - 6 haziran 1916 tarihleri arasında yaşamış olan çinli general ve 1 yıl yaşamış olan 'nun imparatoru. 'in başlattığı çin demokratikleşmesini sekteye uğratmış ve ileride japonya'nın çin'i işgal etmesini kolaylaştıracak bazı adımlar atmıştır.

    varlıklı bir aileden gelmiş olsa da, devlet memuru olamamıştır. bu da onu subay olmaya itmiştir. subaylıkta da ailesinin imkanlarını kullanarak üçer beşer rütbe atlamıştır. geliri arttıkça da, kadın üstüne kadın alıp harem kurmuştur.

    , japonya'ya karşı çin'den yardım isteyince danışman olarak gönderilmiştir. ama zaman içinde yuan'ın politikaları japonlara "bu böyle olmayacak, en iyisi biz kore'yi paylaşalım" bile dedirtmiştir. koreliler de bunun üzerine ruslara yönelmiştir. ama bunun da sonucu çin ve japonya'nın ortak kore işgali olmuştur. kore 38. paralel'den ikiye bölünür.

    tabii çin hükümeti de yuan'ın başarısızlığını görünce 'ı çin-japon savaşı çıkmaması için diplomat olarak kore'ye gönderir. ama li hongzhang'ın çabaları fayda etmez ve 1894 yılının temmuz ayında patlak verir.

    yuan ise bu sırada 3 tane koreli kadından 15 tane çocuk yapmakla meşguldür.

    yine de adam "ben bir bok yedim madem, bu boku da temizlemek bana düşer" diyerek kore'de var gücüyle japonlarla savaşır. ama yine de japonlara karşı pek bir zafer elde edemez. bu sebeple de 'e geri döner.

    beijing'e döndüğünde "bundan sonra başka bir adam olacağım" diyerek, kendisini ordu modernizasyonuna adar. 'nın ordusunu avrupa standartlarına getirmeye çalışır. açtığı akademide de okur.
    0asker, hükümdar 
  2. çin'in ilk demiryolu hattını döşetmiş olan lider. bazı kaynaklarda "son çin imparatoru" olarak geçer.

    'in ertesinde ortalığı toparlayamaması üzerine, parlamento kendisini kurtarıcı olarak çağırmış ama ile diğer siyasi grupların dış borçlar konusunda anlaşmazlığa düştüğü sırada çıkan kaosu dindirmek için darbeyle yönetime el koymuştur. bu darbe de halk tarafından sevinçle karşılanmıştır.

    tabii bu sırada çıkmış ve japonya da almanya'ya savaş ilan edip almanların doğu asya kolonilerine çökmeye başlamıştır. en sonunda bu çökme işlemleri çin'e kadar uzanır ve çin işgali için zemin aranmaya başlanır. abd ve ingiltere duruma uyanıp japonya'yı engellemeye kalksalar da, yuan japon işgalini önlemek için japonya'ya büyük tavizler verir ve yuan shikai iktidarı sallantıya girer. o da çareyi monarşiyi tekrar inşa etmekte bulur ama artık çok geçtir. ölümünden sonra çin bir kez daha kaosa sürüklenir.
    #287940 bachophile | 2 yıl önce
    0asker, hükümdar