uçakların inip kalkması için özel olarak dizayn edilmiş sağlam yol.
asfalt, beton, çim, toprak vb gibi çeşitleri bulunur. (çoğunlukla beton ya da asfalttır.) boyutları havalimanı koşullarına göre değişmekle birlikte genelde 3000x45 metre şeklindedir. istanbul havalimanı açılmadan önce türkiye'deki en uzun pist 4000 metre uzunluk ile şanlıurfa gap havalimanı'na ait idi. istanbul havalimanı'nın açılmasıyla birlikte türkiye'nin en uzun pisti de 4100 metrelik pist uzunluğuyla istanbul havalimanı'nın 17-35 pistlerine geçmiş oldu.
beton ve asfalt pistler zaten bilindik pistler. bir de şunlara bakın;
dünyadaki rekor da 5500 metre ile çin'dekiqamdo bamda havalimanı'na ait idi. daha sonra bu pist kapatıldı ve 4500 metrelik yeni bir pist yapıldı. ama rekor 5500 metre ile yine kendisine ait. adamların tam 5,5 km uzunluğunda bir pist yapmalarının temel sebebi; havalimanının bulunduğu yerin yüksekliğinin yaklaşık 4300 metre olması. (süphan dağı yaklaşık 4000 metre yüksekliğinde. süphan dağı'nın 300 metre üstüne havalimanı inşa ettiğinizi düşünün.*) havalimanı yüksek bir yerde olduğundan dolayı iniş ve kalkışta uçaklar sıkıntı yaşamasın diye adamlar zamanında tam 5,5 km uzunluğunda pist inşa etmişler.
deneyimlerime göre düğün pistinde çocuk istenmemesine dair teorim çocukların başına bir iş gelirden çok ayak altında dolaşıp fotoğraflarda, videolarda kalabalık yaratmalarının istenmemesi aslında. hiç kimse ilk dans sırasında falan gelinin eteğinin altında videodaki görüntüyü kirleten bir çocuk görmek istemiyor.