1. aşısının kullanıma başlaması ve bugün de rus aşısının koruyuculuğunun %92 civarı olduğunun yayınlanmasının ardından daha sık duymaya başladığımız aşı türü.

    vektör bir etkeni vücuda sokmak için kullanılan taşıyıcıdır. viral vektörler de kanser, ebola, sıtma, tüberküloz, çiçek tedavilerinde kullanılmıştır bugüne kadar ve uygulanan en eski aşı türlerinden biridir. dolayısıyla pandemi sürecinde koronavirüse adapte edilmesi hızlı oldu.

    covid-19 viral vektör aşılarında koronavirüsün s-proteini kodlayan gen parçası, insan vücudunda enfeksiyon yapmayan ve çoğalması engellenmiş başka bir vektör virüsün genetik materyaline eklenir. vektör virüs hedef hücrelere girdiği zaman bu s-proteini üretmeye başlar ve çoğaldıkça vücudun immün sistemini harekete geçirir. ama sadece protein çoğaldığı için kişi hasta olmaz. immün sistemi vektörle, proteinleri yok eder, b-lenfositler de gerekli antikoru üretirler.

    genelde hafif üst solunum yolu enfeksiyonuna yol açan adenovirüsler vektör olarak kullanılır ama kızamık ve suçiçeği virüsleri de vektör olarak kullanılabiliyor. ancak bu da bir dezavantaj oluyor aşı açısından. insanoğlu olarak bağışıklık sistemlerimiz bu vektörleri tanıyor zaten. yani immün sistemi, önceden tanıdığı vektörü hemencecik, proteinleri daha çoğaltamadan yok ederse, aşının etkinliği düşebiliyor.

    koronavirüs söz konusu olduğunda bu etkinliğin düşmesine engel olmak için heterojen güçlendirme yöntemi kullanılıyor. yani iki farklı vektör kullanılıyor aşılarda. ilk dozda bir vektör, ikincisinde başka bir vektör.
    #241864 lachattenoire | 4 yıl önce
    0ilaç