açılımı (bkz: graduate record examination) olan bir seviye belirleme sınavıdır. ets tarafından düzenlenen bu sınav, genellikle amerika'daki yüksek lisans programlarına başvuran öğrencilerden istenir. ancak bunun yanında avrupa'da da rwth aachen üniversitesi gibi birçok prestijli okul, aday öğrencilerden bu sınava girmesini ister.
sınavda analitik yazı, matematik ve metin anlama-yorumlama olmak üzere 3 bölüm vardır. bunların orijinal isimler ise şöyledir: analytical writing, quantitative reasoning ve verbal reasoning.
analytical writing: bu bölüm hakkında çok bilgim olmadığı için es geçmek istiyorum yanlış bilgi vermektense. tek söylemek istediğim rwth aachen üniversitesi'ndeki master programlarına başvururken bu bölüme girmeniz gerekmiyor.
quantitative reasoning: mühendislik ya da üniversitede matematikle içli dışlı olmuş herhangi bir öğrenci için gayet kolay denilebilecek bir bölüm. sınavdaki en zor konu benim için standart sapma olmuştu. bunun yanında problem çözme gibi sorular da var.
verbal reasoning: evet belki de ana dili ingilizce olmayan yazarların en çok zorlanacakları alan. öyle ki, amerika ortalaması bile 130-170 arasındaki ölçekte 150'ye denk geliyor. parça puan olmaması -birden fazla doğru cevabın olduğu sorularda, puan alabilmek için bütün doğru cevapları seçmek gerekiyor, ya da birden fazla boşluk doldurulması gereken pasajlarda, boşlukların hepsinin doğru bir şekilde doldurulması gerekiyor.- bu bölümü zorlaştıran bir başka etken. neyse ki, mühendislik bölümleri gerekliliklerinde bu bölüm için çok fazla bir puan gerekmiyor. benim programımda, o teste girmiş adayların %15'ini geçmek yeterliydi, bu da %85'lik bir dilime girmek anlamına geliyor.
bilgisayar tabanlı bir sınav olan gre, section-level adaptive olan bir sistem kullanıyor puanlama için. bu da şu anlama geliyor: her girdiğiniz blüm için birden fazla test çözüyorsunuz. örneğin, bir bölüm matematik çözdünüz, ikinci bölümünüz metin kısmını çözdükten sonra bunlardan birer tane daha çözmeniz bekleniyor. ilk bölümdeki performansınıza bağlı olarak, ikinci bölümdeki soruların zorluk seviyeleri değişiyor. eğer ilk bölümde 40 soru üzerinden 35 doğru yanıtladıysanız, ikinci kısımda çok daha zor sorularla karşılaşıyorsunuz. ancak bu sefer de, ikinci kısımdaki soruların puan ağırlığı artıyor. şöyle açıklamak istiyorum:
iki aday var: birinci aday ilk kısım matematikte 35 doğru soru yaptı, ikinci kısımda ise 20 doğru yaptı. ikinci aday ise ilk kısımda 20 doğru yaptı, ancak ikinci kısımda daha kolay sorularla karşılaştığı için 35 doğru yaptı. bu durumda birinci aday daha fazla puan alacak.
section-level adaptive'in yanında test günü zorluğu da hesaba katılıyor. yani, o gün teste katılanların ortalaması düşükse, daha az doğru cevapla daha fazla puan almanız da mümkün. tüm bunların hepsi de sınavı daha adil hale getirmek için yapılmış şeyler. ve gerçekten sınavın saygınlığı da yüksek. fiyatı biraz yüksek olsa da ($255), türkiye'de istanbul, izmir, ankara gibi test merkezlerinde sınava girebilirsiniz.