bu başlık kişiye özel bir başlıktır
-
Araba kullanırken navigasyon uygulaması da kullanıyorsanız dikkatinizi çeken bir durum olmuştur.
Arabanın hız göstergesi ile navigasyon cihazının gösterdiği değer arasında fark vardır. Arabanın hız göstergesi, GPS yardımı ile hesaplanan hızdan daha yüksektir.
Bunun iki nedeni var. Birinci neden, hız göstergeleri ile ilgili olarak yasaların "hiç bir araç, hızı olduğundan daha düşük gösteremez" kuralının olmasıdır. Güvenlik nedeni ile koyulan bu kural nedeniyle bir çok firma kendi araçlarında gerçek hız ve görünen hız arasında bir formül uygulayarak görünen hızın daha yüksek olmasını sağlar.
Arabaların hız göstergeleri ile ilgili standart aşağıda:
www.unece.org/...
Bu standardın 5.3 numaralı maddesinde şöyle bir formül verilmiş:
V1 : Görünen hız
V2: Gerçek hız
olmak üzere
0 ≤ (V1 - V2) ≤ 0.1 V2 + 4 km/h
Yani diyor ki, siz gerçekte 100 km/sa hızla gidiyorsanız, arabanızın göstergesi en az 100, en fazla 114 göstermelidir.
Bir kaç arabada deneyimlediğim kadarı ile hız ile orantılı olarak sapma miktarını arttıracak bir formül kullanılıyor. 50-60 km hızlarda sapma %4 civarıyken, 100 km/sa civarında %8 leri bulabiliyor.
Aradaki farkın bir diğer nedeni ise GPS in hız hesaplama yöntemi. GPS ile konum bulunabilir. Bulunan iki konum arasındaki mesafeyi ne kadar sürede kat ettiğinize bakarak hız hesaplanır. Düz bir yolda gidiyorsanız bu yöntem doğru değere çok yakın bir sonuç verir ancak virajlı yollarda gerçektekinden daha az bir değer okumanıza neden olabilir. Bunun etkisi çok çok daha azdır.
Peki, güzel. Hız göstergesinin normalden yüksek gösterdiğini ve haklı gerekçesini anladık. Bilmediğim konu, aynı etkinin kilometre sayacı için de geçerli olup olmadığı. Onu uzun yolda test edecek disiplini sağlayamadım. Bir gün onu da denerim.
Ben araba üreticisi olsam hız formülünün getirdiği bu özelliği kendime yontar; iki bilgiyi de ona göre hesaplarım:
1- 100 km içerisinde litre cinsinden yakıt tüketimi.
2- Araç kilometre sayacı.
Bir çok kişi, yol bilgisayarının hesapladığı değer ile gerçekteki yakıt tüketimi arasında %5 lik bir fark olduğunu deneyimlediklerini söylüyor. Bu da, araç üreticilerinin bu formülü suistimal ediyor olabileceklerini gösteriyor. Yani diyorum ki, "yol bilgisayarının hesapladığı yakıt tüketimine siz en az %5, hatta %10 ekleme yapın."
Araç kilometresini de yüksek gösteririm ki, insanlar daha sık bakıma gelsin.
Otomobiller ilginç makineler. Doğru bildiklerimiz yanlış çıkabiliyor. Örneğin arabanın tekerleklerinin birbirine paralel olması gibi. Paralel değil. Bunun detayları da bir sonraki yazının konusu olsun.