bu sezonu ilk sıraları almak için yarışan takımları düşünüldüğünde pek heyecanlı geçmese de, özellikle play-off hattı ve düşme hattı için son yılların en heyecanlı maratonu olmuş lig.
son hafta 3'lü averaj hesapları, gene son hafta 5 takımın düşme riskinn bulunması falan derken, giresun ve altay'ın erken havlu atması da düşünüldüğünde, baya çekişmeli bir lig oldu. play-off hattındaki her takım her hafta birbirlerine sıralamada öne geçme fırsatı hediye ederken, bandırma ve gençlerbirliği de son haftadaki maçlarla play-off'u kaçırdı. tepedeki eyüp ise, geçen sezonun ikinci yarısındaki travmayı tekrar yaşamadı ve ipi erken göğüsledi. göztepe de, taraftarının aslında geçen sezon beklediğini bu sezon rahatlıkla başarmış oldu ve süper lig vizesi aldı. sezon başlamadan ilk 2'de düşünülen kocaeli ve sakarya adeta baskı altında ezilerek play-off'ta kaldılar. özellikle kocaeli, yarışı 3. durumdaki göztepe'nin 6 puan kadar önünde götürürken, 2024'e girildikten sonraki performansıyla hayal kırıklığı yarattı ve özgüven çöküntüsü içine girdi. aynı durum, özellikle düşme hattındaki takımların ivmelenmesine karşı koyamayan sakarya'nın da başına geldi. tuncay şanlı'yı bile koltuğundan edecek şekilde dengesiz sonuçlar alan tatangalar, en azından play-off finalini görerek teselli buldu.
yarın play-off finalinde adana'da sakarya ile bodrum karşılaşacak ve süper lig'e yükselen 3. ve son takım belli olacak. bodrum 2 yıldır final oynuyor. bu ligte 2 yıldır kimse kendilerini ciddiye almıyor ve bunu da en iyi şekilde değerlendiriyorlar. sakarya ise, geçen yıl 11 yıl sonra yükseldiği 1. lig'te sadece 2 yıl kalarak 18 yıldır hasret kaldığı süper lig'e çıkmak istiyor. bodrum'un yarı finalde karşılaştığı çorum maçlarında korkunç hakem hataları yapıldığı ve açıkça çorum'a "sen bu ligte kal" dendiği için sakarya'nın süper lig'e çıkmasını neredeyse bütün 1. lig kulüpleri istiyor gibi bir ortam var. ülkede stad kalmamış gibi, adana'da 30 mayıs'ta final maç yaptıran tff ise gene suçlu, gene plansız, gene umursamaz.
1. lig'in seyirci ortalamaları da belli olmuş durumda ama maç maç inceleyerek insanın kendisi araştırası geliyor. göztepe açık ara en çok taraftarı maça çekebilen takım tabii (16 bin ortalamaya sahip. gürsel aksel spor ve sağlıklı yaşam merkezi'nin kapasitesi 20 bin. %5 deplasman seyircisine ayrılmak zorunda. buna göre %84 doluluk sabit. süper lig 'te bile bu oranı aşabilen tek takım %86 ile galatasaray). kocaeli'nin 35 bin kişilik yeni stadının ortalaması 8 bin civarında mesela. sakarya da 28 bin kişilik yeni stadını 6 bin kişiyle doldurabilmiş. eyüp'ü, bodrum'u, çorum'u, bolu'yu, bandırma'yı falan hesaplamaya gerek olduğunu sanmıyorum.
yeni play-off sistemi bu ligin boyunu gereksiz yere uzatıyor ve baya adaletsiz. artık ligte şampiyon olmak değil, ilk 2'de yer almak önemli. zaten şampiyon ile 2. arasındaki federasyon ödülü farkı da çok az, verilen kupanın boyları bile neredeyse aynı. bu yüzden ilk 2'de yer alamayan takımların tek hedefi 3. olmak. play-off'a son sıradan giren ve süper lig'e yükselebilen son takım göztepe'ydi sanırım, ki o zamanki sistem 6.'yı play-off oynatıp 7.'yi ligte bırakıyordu. özellikle play-off sistemine dair çok eleştiri var. 7.'nin play-off oynaması, 3.'nün günlerce dinlenerek play-off finalini beklemesi, play-off'un ilk turundaki maçların tek maç eleme usülüne göre oynanması baya sıkıntılı. romanya ligindeki gibi şampiyonu play-off'un belirlediği, geri kalan tüm takımların play-out oynadığı bir sistem bu ligin rekabetini artırabilir. yoksa, ligi 10. bitireceği 1-2 ay önceden kesinleşmiş hiçbir takım son maçlarına asılarak oynamıyor ve bu da ligin hem seyirci kalitesini hem de rekabetçi ortamını yok ediyor. iç sahadaki seyirci gelirinden de mahrum kalmış oluyorlar çünkü taraftar da dostluk maçı gibi bir ortama bürünen maçlara gelmiyor. ayrıca sezon içinde sürekli eksi puan cezaları alan takımların ligin dibinden kurtulmaları da mümkün olmuyor. süper lig'de bile bunu nadiren görüyoruz ama alt ligler bu konuda federasyonun finansal fair-play'i uygularmış gibi göründüğü tek alan. bunun da acilen değişmesi gerek. en azından sezon içinde sadece bir kere eksi puan cezası verilmesi ve verilecek ekstra cezaların sezon sonuna bırakılması gerekiyor. altay'ın aldığı 9 puan silme cezası matematiksel olarak olmasa da, motivasyon olarak kendilerini doğrudan küme düşürmüştü zaten.
seneye gırla istanbul takımı, amed, esenler erok, belki ığdır, kocaeli, çorum, bolu, bandırma, gençlerbirliği, ankaragücü, erzurum, manisa, urfa, adana gibi takımlar olacak bu ligte. bu yıldan daha çekişmeli geçeceğinden eminim. umarım süper lig'e istanbul hegemonyası pompalayan bir lig olmaktan nihayet kurtulur bu lig.