1. vücudun temel, yaşayan, yapısal ve işlevsel parçalarıdır. ortalama bir yetişkin insan bunlardan 100 trilyon tanesinin bir araya gelmesiyle oluşur. hücreyi inceleyen bilim dalı ise hücre biyolojisi/sitoloji/cytology'dir

    kelimenin kökenine bakarsak arapça "kapatılmış yer, oda" anlamındaki "hucra حجرة" kelimesinden dilimize yerleşmiş olduğunu görüyoruz. lakin olay bu kadar basit değil: ecdadımız, biyoloji terimi olarak "cellule" olan fransızca kelimeyi karşılamak üzere "hücrecik" anlamına gelen "hüceyre" kelimesini kullanmayı denemişler vaktinde ama zamanla bu kullanım azalarak yerini bugünkü haline bırakmış.

    zannımca hücreyi anlayabilmek için dokuya da ucundan bir bakmak gerekiyor. o yüzden şöyle küçük bir çeviri yaptım, dileyenler spoilerdaki kaynakça kısmından metnin orijinaline de ulaşabilirler:
    "hücre, her biri gerçekleştirdikleri biyokimyasal reaksiyonlarla yaşamı mümkün kılan kompleks bölge ve parçaların bütünüdür. buna rağmen bir hücre vücutta nadiren tek başına fonksiyon gösteren bir birim olarak bulunur. bunun yerine genellikle birlikte çalışarak denilen grupları oluştururlar."

    yani kendileri tek başlarına birer bütün olmalarına rağmen, fonksiyon gösterebilmek için daha büyük bir bütünün parçası olmaya ihtiyaç duyarlar.


    -- spoiler --


    tortorra gj, derrickson b (2017). Principles of ANATOMY & PHYSiOLOGY. 15th Ed. new jersey: John Wiley & Sons, 106

    "...a cell is a complex collection of
    compartments, each of which carries out a host of biochemical reactions
    that make life possible. However, a cell seldom functions as an isolated
    unit in the body. Instead, cells usually work together in groups called
    tissues."

    www.nisanyansozluk.com/...


    -- spoiler --

    #257101 krupp | 4 yıl önce (  4 yıl önce)
    0biyoloji terimi