1. bilim insanları tarafından oldukça büyük bir ihtimal dahilinde değerlendirilen durum.

    çoklu evren ihtimali barındıran teorik fizik çalışmalarında tek tip bir çoklu evren yer almaz. birbirinden farklı ihtimallerde ortaya çıkmış olabilecek birçok teorik, ama bilinen fiziğe aykırı olmayan fikir yer alır bu çalışmalar içerisinde. bunlardan biri de, hepimizin ve yaşadığımız yerin bire bir aynısı olan yapıları içeren modeldir. büyük patlama da tek tip bir senaryo değildir. genişleyen evrenin sonlu ya da sonsuz olmasına bağlı olarak farklı bazı olasılıklar sunar ve bu olasılıklar da çoklu evrenleri ortaya çıkarır.

    burada bahsedilen ve evrenin herhangi bir yerinde, bizimkiyle her şeyi aynı olan bir dünya ve üzerinde hepimizin aynısının yaşaması mümkün müdür sorusu, evrendeki parçacık sayısı ve dizilimiyle ilgilidir. eğer evrende, göremediğimiz kozmik ufkun ötesi de dahil olmak üzere, sonlu sayıda parçacık varsa, bunların bir araya gelerek ortaya çıkaracağı dizilimlerin de sonlu sayıda olasılığı vardır ve tüm olasılıklar tükendikten sonra aynı dizilimleri oluşturmak üzere başa dönebilirler. dizilim dediğimiz olayın sonucunda ise, etrafınızda gördüğünüz her şey çıkar ortaya. bu nedenle dünyanın veya sizin tıpatıp aynınızın oluşabilmesi için gerekli parçacık dizilimi neyse, bu dizilim bir yerlerde tekrar tekrar ortaya çıkabilir. ancak evren o kadar büyük ki, bundan haberiniz bile olmaz.

    fakat burada sıkıntı, olası parçacık dizilişi dediğimiz ihtimallerin sayısı 10 üzeri 10 üzeri 122 olduğundan, parçacıkların aynı dizilimleri meydana getirebilmesi ihtimali işte bu sayıyla orantılı olacak kadar zordur.

    bunu günlük hayattan bir örnekle kafanızda daha rahat canlandırabilirsiniz. diyelim ki sonsuz bir hayatınız var ve elinizde de belirli sayıda gömleğiniz, pantolon ya da eteğiniz, ayakkabınız falan var. bu sonsuz hayatınız boyunca, sayıları sınırlı olan bu giysilerden başka bir şey giymeyeceğinizi farz edelim. bu durumda, giysi sayısı sınırlı, ama sizin hayatınız sınırsınız olduğundan, tüm kombinasyonları giydikten sonra, bir noktada mecburen aynı kombinasyonları tekrar giymeye başlayacaksınız. işte evreni de bunun gibi düşünebilirsiniz. sonsuz ya da aşırı derecede geniş ve sonlu bir evrende sonlu sayıda parçacığı farklı dizilimler için kullanırsanız, bir noktadan sonra aynı dizilimleri tekrar etmeye başlayabilirsiniz.

    çoklu evren kavramının en azından 1 modelini bu soruların desteklediğini söylemiştim. yanlış hatırlamıyorsam bu modele kapitone çoklu evren adı veriliyordu. ilgisi olanlara brian greene - saklı gerçeklik adlı kitabı öneriyorum. orada tüm çoklu evren modellerini ve nasıl ortaya çıkabileceklerine ilişkin ihtimalleri detaylarıyla okuyabilirsiniz.

    başlığı açan arkadaş görsellerde soğan zarıyla birbirinden ayrılmışçasına tasvir edilen paralel evrenler diye bir ifade kullanmış. evet, bazı görseller bir şeyleri temsilen baştan savma ya da uyduruk ve maalesef olayın özünden uzak bir şekilde çizilebiliyor. ancak bahsettiğim ya da aynı konulardan bahseden farklı bir kitabı okuduğunuzda, bu çizimlerin çoğunun gerçek çoklu evren teorileri ile çok da bağdaşmadığını göreceksiniz zaten.

    istek üzerine yazılmıştır ve bu nedenle kendi yazımdan alıntıdır
    #229533 kokosh | 4 yıl önce
    2bilimsel terim