deprem kuşağındaki bir ülkenin insanları olarak, bu konuda hepimizin biraz bilgisi olmalı diye düşünüyorum.
deprem üreten faylara diri fay diyoruz. faylar birkaç milimetreden birkaç kilometreye kadar değişen uzunluklara sahip. bir deprem anında birbirlerine göre yer değiştiriyorlar. bu hareketler yatay, dikey ya da açılı şekilde gerçekleşebiliyor.
fayların çeşitleri var. tabakaların hareketine göre isimleri değişiyor. şu resim deki oklar, tabakaların hareket yönünü ve buna göre fayın aldığı isimleri gösteriyor. örneğin kuzey anadolu fay hattı ve dünyadaki meşhur ikizi olan san andreas fayı sağ yanal doğrultu atımlı faylar. bu tip faylar, dağ oluşumları ile ilişkilendirilen güçlü depremler üretir, çünkü bunlarda kayan tabakalar yatay istikamette birbirinden ayrılarak uzaklaşır.
hep mi kötü fay hattı dediğimiz şey? hayır. cevher yataklarının önemli bir kısmı fay bölgelerinde, çünkü içinde mineral bulunan yer altı suları gibi kaynaklar, bu bölgelerde rahatça dolaşabiliyor ve yüzeye yakın yerlere çıkabiliyor.
***
1996 yılında türkiye için hazırlanmış olan deprem haritası şu şekildeydi .
afad'ın 2018 türkiye deprem tehlike haritası ise böyle . görüldüğü üzere, ülkemizin 3 yanı ciddi bir tehlike bölgesi. şunu da unutmamak gerekir ki, normalde fay olmayan herhangi bir bölgede yeni faylar oluşabilir.
şehir şehir incelemek isteyenler için mta'dan alıntı: tık
ek olarak, şu linkten , bulunduğunuz yerden fay hattı geçip geçmediğini de kontrol edebilirsiniz.