Lan herhalde tarih 80'lerin sonu, son çeyreği. Ne origami biliyoruz ne cips.
Cips mi?
Gelicem oraya bi dakka.
Hani cem Yılmaz'ın şovunda bahsettiği TRT teyzesi var ya çocuklarla ekranda kartondan süt yapan, o teyzenin dönemleri işte. Bizim de ekran karşısında kartondan süt, sütten peynir yaptığımız zamanlar. Haliyle o jenerasyon için kağıt katlama sanatı da renkli elişi kağıdından uçak, bilemedin gemi yapmaya eşdeğer.
Şimdi geleyim konunun cips hatta tombi ile alakasına. tombi, şu fıstıklı ya da peynirli cips yani. Benim bunla tanışma hikayem origamiyle ilintili işte.
o yıllarda tombi memlekete yeni mi geldi bilmem ama daha ansiklopediler için deli gibi kupon biriktirmeye başlamadığımız yıllarda bu tombi'nin televizyonda mı dergide mi denk geldim bilmem bir kampanyasına denk geldim ben. Tombi paketlerinden kestiğiniz bir parçayı mektupla gönderdiğinizde size ufak tefek rengarenk bir origami kitapçığı gönderiyorlardı. Bak o yıllarda daha cep telefonu icad edilmemiş, paketin üstündeki kodu cep telefonuyla SMS atmayı bırak o kodu pakete yerleştirme teknolojisine bile ulaşamamışız, mektupla hallediyoruz işimizi...
Neyse ben de aldım tabi o kitaptan bir tane bu yolla. Gönderdik mektubumuzu ve aldık hediyemizi.
Bak cem yılmaz diyor ya kartondan süt yapıyoruz, ben o kitap sayesinden kağıttan balon yaptım lan. Yani adam dalga geçmiyor olabilir ha. Hatta hala hatırlarım, mavi renkli el işi kağıdındandı ilk yaptığım balon... Neden bilmem en çok maymun yapmanın yolu kaldı aklımda. Hani blade runner'da deckard kağıttan unicorn yapıyordu ya, ben de işte kağıttan maymun yapıp sağa sola koyuyordum...
Kısacası 80'lerin son çeyreğinde kimin aklına geldiyse cips karşılığı dağıtılan bir kitapçık sayesinde ufak bir azınlık da olsa bazı çocukların ilk kez tanışma fırsatı yakaladığı sanat dalı oldu origami. Günümüzde dondurmadan araba, cipsten PlayStation çıktığı düşünülecek olursa verilen hediyenin naifliği yanında çocuklara katacaklarının artısı da dikkat çekiciymiş.