bir iç savaş neticesinde shang hanedanı'nın elinden yönetimi alıp shang hanedanı topraklarına hükmeden hanedan. çin'in en uzun krallıklarından birisini yönetse de (39 kral) büyüdükçe küçülmüştür. uzun hüküm süresine rağmen zaferden çok yenilgilere sahiptir. yine de yaklaşık olarak 800 yıl boyunca (osmanlı imparatorluğu'ndan daha uzun) hüküm sürmüştür.
zhou hanedanlığı yönetimindeki topraklar, aslında günümüze benzer bir anlayışla yönetilmiştir. shang yöneticilerinin aksine, yöneticiler ve memurlar kast sistemine göre değil de liyakate göre seçiliyordu. ayrıca sadece kaplumbağa kabuğuna yazılan kehanetler değil, artık devlet işleri de arşivlere kaldırılıyordu. şeri hukukun yanı sıra seküler hukuk da gelişmeye başlamıştı.
çin'de tımar sistemi de zhou hanedanı tarafından oluşturulmuştur. ama daha sonra bu tımar sistemi çin'deki savaşan devletler döneminin açılmasına sebep olacaktı. bu sebeple qin shi huang imparator olduğunda tekrar aynı olayların yaşanmaması için feodal beylerin silahlarını alacaktır.
zhou hanedanı'nın getirdiği uzun barış ve bolluk dönemi, kültürel alanda gelişmelerin yaşanmasına da sebep olmuştur. bu sebeple çin felsefesi, antik yunan felsefesinden çok daha önce başlamıştır.
ilginçtir, bu kültür dönemi de krallıkların arasında savaşların çıkmasının sebeplerinden birisi olmuştur. dahası, çin'in birliğinin bozulduğu dönemde çin kültürü ilginç bir şekilde, zhou hanedanı'nın güçlü olduğu döneme nazaran, çok daha hızlı gelişmiştir.