1. 1933 yılında atatürk inisiyatifiyle kurulan banka ve bir dizi üretim tesisi. bankayı bir yana bırakalım. o ekonomistlerin işi. sümerbank kurulduğu tarihten başlayarak 1990'lara kadar orta sınıfın giyim ve mefruşat ihtiyacını karşılamış bir devlet kurumudur.
    sümerbank'ın nüvesini osmanlı döneminde kurulmuş ve cumhuriyetin ilanından sonra devletleştirilmiş emperyal fabrikalar oluşturur. üçüncü selim döneminde kurulan beykoz deri fabrikası, abdülmecid döneminde kurulan hereke fabrikası ve ii. abdülhamid döneminde kurulan yıldız çini fabrikası.
    ilerleyen yıllarda yapılan yatırımlarla yurdun her yerinde yeni fabrikalar açılmış, ürünler çeşitlenmiştir.
    hereke halı fabrikasına ilave olarak bünyan ve ıspartada halı fabrikaları açılmış düğüm sıklığına göre belirlenen üç ayrı kalitede el halıları üretilmiştir. devlet destekli bu imalat hem halkın bütçesine göre evlerini döşemesine imkan sağlamış hem de geleneksel el sanatlarımızdan halıcılığın ölümünü bir süreliğine de olsa ertelemiştir.
    beykoz kundura fabrikası hakiki deriden uygun fiyatlı ayakkabılarıyla hem memur tayfasını giydirmiş hem de askeriye için imalat yapmıştır.
    yıldız porselen fabrikası sofra takımlarının yanısıra az da olsa ufak tefek dekoratif eşya da üretmiş hem sofraları donatmış hem evleri süslemiştir. devlet demirbaşı sofra takımları yıldız porselen fabrikasından temin edilmiştir.
    ilerleyen yıllarda açılan çok sayıda pamuklu dokuma fabrikası giyimlik basmalar ve pazenler, amerikan bezleri, çarşaf ve nevresim kumaşları, perde ve divan örtüsü dikmek için goblen kumaşlar ve standart okul önlüğü kumaşları üretmiştir. bu fabrikalar gerekli hammadeyi yurt içinden temin etmiş, çırçır ve iplik üretimini kendi yapmış çok sayıda insana iş imkanı da sağlamıştır.
    merinos fabrikaları olarak adlandırılan grup takım elbiselik yünlü kumaşların üretimini yapmıştır. uygun fiyatlı ve kaliteli bu kumaşlar özellikle memurlar tarafından tercih edilmiştir.
    ilerleyen yıllarda konfeksiyon sektörünün hareketlenmesiyle birlikte kendi ürettiği kumaşlardan imalat yapan dikim evleri kurularak hazır giyim işine de yönlenmiştir. bunların arasında en akılda kalan meşhur gafur pijamalarıdır.
    ilerleyen yıllarda sümerbank'ın düşük fiyatlı kaliteli ürünleri piyasada yer kapmaya çalışan özel teşebbüs tarafından bir engel olarak görülür ve sümerbank işletmelerini komünist sistem olarak yaftalama kampanyaları başlatılır.
    en nihayetinde turgut özal döneminde belirlenen küçük amerika olmak hedefi doğrultusunda alınan bir takım kararlarla sümerbank işletmeleri birer birer satılarak özelleştirilir. sümerbank yalnızca bir anı olarak kalır.
    #219762 laedri | 4 yıl önce
    0kamu kurumu 
  2. ankara, ulus'taki binası sosyal bilimler üniversitesi yapılan eski kuruluş.
    2kamu kurumu