yapabileceği şeylerin sınırını öğrenmek için başkalarına ait bile olsa kendine has yollardan bir şekilde bilgiye ulaşmaya çalışan veya ulaşan kişilere denir. hacker ve cracker çok karıştırılır. en büyük farkları; hacker, bilgiye ulaşabilmeyi veya sistemi kırmayı kendine hedef seçer kullanmayı veya zarara uğratmayı değil.
hacker'lar kendi içlerinde yediye (7) ayrılmaktaymış:
- beyaz şapkalı hackerlar: güvenlik uzmanları sıfatı ile firmalarda çalışan, sistemlere yönelik kotü niyetli faaliyetler ile olası güvenlik açıklarını tespit ederek bildiren kimseler.
- siyah şapkalı hackerlar: bilişim sistemlerindeki açıkları bularak söz konusu sistemlere sızan, sistemin çalışırlığına zarar veren ve gizli bilgi ele geçiren kimseler.
- Script Kiddielar: sistem ve kişilere saldırarak, hasar vermek ya da ele geçirdikleri bilgileri kötü̈ amaçlar doğrultusunda kullanmayı hedefleyen kimseler.
- hacktivistler: gündemdeki siyasi ve politik olaylar konusundaki tepkilerinin dijital sistemler aracılığı ile gösteren kişiler. bu kişiler herhangi bir bilişim sistemine girerek hem sisteme kendi görüş̧ ve düşüncelerini yazarlar, hem de sistemi çökerterek çalışmamasını sağlarlar.
- devlet destekli hackerlar: ülkenin bilişim sistemlerini gözeten ve lüzum görüldüğünde ülke ve devletin çıkarları gereği başka sistemlere sızan kimseler.
- ajan hackerlar: rakip şirketlerin gizli bilgi ve ticari sırlarını ele geçirmek için firmalar tarafından para karşılığında tutulan kimseler.
- Siber Teröristler: politik açıdan kendilerini motive ederek, bilişim sistemlerine saldırılar yapan ve bu eylemleri ile toplumların gözünde korkuya sebep olmayı hedefleyen kimseler.