1. (bkz: )
    #1794 İyi adamdim ben | 8 yıl önce
    0sendrom 
  2. (bkz: ) steril ilaç üretim sahalarında alanda oluşan partikül sayımını yapan cihazların kısaltması.
    #224490 mantarpanoraptiyesi | 4 yıl önce
    0cihaz 
  3. bunu tıbbi olarak, insan olarak, kadın ya da erkek olarak tanımlamak gerçekten zor, kadın yaşamında belli dönemlerin olduğu her dönemde belli belirsiz rahatsızlıklar yaşandığı aşikardır. çocukluktan ergenliğe yeni yeni yetişirken, cinsel olgunluk dönemi ve menopoz dönemleri arasında yaşanan östrojen azalması ve son olarak over fonksiyonlarını bitişe geçtiği yaşlılığa kadar birçok durum mevcuttur; pms bunların en önemlilerinden biri olarak göze çarpmaktadır.

    pms ise siklus dediğimiz adet döngüsünün luteal fazında menstrüasyonun akabinde başlayan, etiyolojisi hakkında hala yeterli bir bilgiye sahip olunamayan bir durum olup,hastanın günlük yaşatısından tutun, ruhsal durumuna kadar her şeyi olumsuz bir şekilde etkilemektedir.

    bilinen bazı durumlar bu sendromun etiyolojisinde yol olarak kullanılabilmektedir; ama etiyolojisi tamamen bilinmemekle olup, yumurtalıklarda gelişen durumlar, östrojen, progesteron ve serotonin gibi hormonların etkisiyle de açıklanabilmektedir.

    bu semptom belli şiddetlerde olup hafif seyrederse hastanın pek fazla rahatsız olmayacağı, tedaviye çabuk yanıt vereceği bir döneme çabucak geçiş yapabilir, fakat sendromun artışında tamamen bambaşka şeyler ortaya çıkar; günlük yaşantıları, iş hayatları komplike bir biçimde birbirine girer, her şey allak bullak olmuş gibi hissedilmeye başlanır.

    sonrasında başta anksiyete ve yeme bozuklukları olmak üzere birçok durum görülmeye başlanır. bunları örneklendirecek olursak; umutsuzluk hissi, mutsuzluk, endişe ve gerginlik durumları sıklıkla görülür. konsantrasyon eksikliği, dikkatsizlik ve dahası her şeyden sorumluluk hissi bir yerden sonra hastanın kendini suçlamasına kadar gider ve kendisine kızgın bir şekilde aşırı derecede kötü hisseder.

    iletişim sorunlarına binaen kendisini yalnızlaştırmaya başlar ve çevresindeki herkesin kendisinden soğuduğunu da hisseder.

    bir de bu semptomun ülkemiz ve çevre bölgelerdeki yoğunluğun büyük bir nedeni bulunur; toplumsal cinsiyet sorunu. bununla doğan sorunlardan kadınlar her zaman bastırılmış, eziklik duygusu ve kendilerini sadece anneliğe şartlandırmaları bu durum yaşandığı zaman daha kötü etkilenmelerine neden olur. Çünkü her zaman kendileri dışında herkesi mutlu etmek onlar için toplumsal bir görev gibidir, üzerine neredeyse 10 kadından 8 kadının erkek şiddetine maruz kalması bu süreci çok ağır geçirmelerine neden olur. tabi bu durum oluştuğu zaman ne partnerlerinden, ne ailelerinden ne çevrelerinden ne de bir başkasından destek görürler, sonrasında gerçekten ağır bir depresyon sürecine girerler.

    bir de ataerkil toplum, sosyolojik sanrılar ve sonrası...

    tedavisinde başta ssri ve snri olmak üzere farklı varyasyonlar denenebilir, medikal olarak desteklendikten sonra hastanın eski yaşantısına dönebilmesi için stressiz bir ortama bürünmesi en önemli ihtiyaçtır. bu durumda kendisine öncelikle sağlıklı uyku ve beslenme tavsiye edilmedilidir, sağlıklı bir diyetle kendisini daha rahat hissedeceği muhakkaktır. uyku ve beslenme dışında, spora yönlendirilip egzersizler ile kendisini daha mutlu daha zinde hissetmesi sağlanabilir. meditasyona yönlendirilip yoga v.b yapması teşvik ettirilmeli bunların yanında ona hümanist bir yaklaşımla yaklaşılmalı eski günlerine dönmesinde destek olunmalıdır.

    bu sendromun tedavisine başlanıldığı zaman en önemli şey ise bağımlılık yapan sigara ve alkol tüketiminin tamamen azaltılması veyahut bitirilmesi yönünde uyarıcı tavsiyeler bulunulmalı, ilaç tedavisine binaen, terapistlerin akılcı ve hümanist yaklaşımı da eklenmelidir.

    bu süreci geçiren kadınları anlamaya çalışmak, bir insan olarak yanlarında bulunmak onlara yapacağınız en büyük iyiliktir.
    #269529 enzo | 3 yıl önce
    1sendrom 
  4. Premenstrüel sendrom tablosu, kişinin günlük yaşamını ciddi olarak bozuyorsa bu durumda premenstrüel disforik bozukluk (PMDD) varlığından söz edilebilir. Bu durum tüm kadınların (PMS’u olanların) yüzde 2 ila 5'ini etkiler. Yemek yeme isteği, sinirlilik ve yorgunluk dahil olmak üzere PMS semptomlarının çoğunun görülmesine rağmen, bunlar günlük rutini bozacak kadar şiddetlidir. Hekim tarafından önerilen ilaçlar işe yaramıyorsa, yan etkileri (ki çoğunun vardır) şiddetliyse ya da ilaç kullanılmak istenmiyorsa daha fazla bir iyilik hissi, stresten uzaklaşma ve rahatlama için şu eylemler işe yarayabilir:

    1. Aromaterapi:
    Aromaterapi, fiziksel ve zihinsel sağlığınızı iyileştirmek için uçucu yağların solunmasını içerir. Stresi azaltmak, uykuyu iyileştirmek ve ağrıyı hafifletmek için de kullanılır.

    PMDD semptomları için en iyi uçucu yağlardan bazıları şunlardır:

    rahatlama ve uykuyu teşvik etmek için papatya
    Menstrüel krampları ve kaygıyı gidermek için adaçayı
    sakinleştirici bir etki yaşamak için lavanta
    kaygıyı hafifletmek ve PMS'yi rahatlatmak için portakal çiçeği
    stresi azaltmak ve PMS'yi rahatlatmak için gül
    Seyreltilmiş uçucu yağları ılık bir banyoya ekleyebilir veya bir pamuğa birkaç damla damlatarak ve nefes alarak kokuyu doğrudan içinize çekebilirsiniz. Ancak bu tür yağların üreticisi, sağlığı ve sağlık otorite onayı hakkında mutlaka yeterli bilgi sahibi olmanız gerekir.

    Cildinize uygulamak için 30 gram kadar taşıyıcı yağa 15 damla esans yağı ekleyerek seyreltin. Bilindik taşıyıcı yağlar arasında badem, jojoba ve hindistancevizi yağı bulunur. Seyreltilmiş yağla cildinize masaj yapın. Alerjik bir bünyeniz varsa kullanmadan önce test yapın, uçucu yağlar cildinizi tahriş edebilir. Seyreltme ile bile, kullanmadan önce bir cilt testi yapmak en iyisidir.

    Testi yapmak için:
    Bileğinize veya dirseğinize birkaç damla seyreltilmiş uçucu yağ sürün. 24 saat açık bırakın. Bölgeye losyon sürmemeli veya başka bir ürün eklememelisiniz. Tahriş olmazsa, güvenle uygulanabilir.

    2. Meditasyon yapmayı deneyin
    Araştırmalar, uygun bir meditasyonun kaygıyı, depresyonu ve ağrıyı - PMDD'nin tüm yaygın semptomlarını - azaltabileceğini düşündürmektedir. Meditasyon, şu ana odaklanmanızı ve nefesinize konsantre olmanızı gerektirir. Bu, rahatlamanıza ve rahatsız edici semptomlardan kurtulmanıza yardımcı olabilir. YouTube' üzerinden yüzlerce nasıl yapılır meditasyon videosuna erişebilir veya bir meditasyon uygulamasını mobil cihazınıza indirebilirsiniz.

    3. Ilık bir banyo yapın
    Sıcak banyolar sizi rahatsız eden hemen hemen her şeye iyi gelir. Adet kramplarını yatıştırmaya, kaygıyı hafifletmeye ve daha iyi bir gece uykusu için sizi rahatlatmaya yardımcı olabilirler. Böyle bir seçenek için banyonuzda küvet olması idealdir.

    Banyonuzdan en iyi şekilde yararlanmak için şu ipuçlarını deneyin:
    Çocuklarınızı yatırdıktan sonra olduğu gibi, kesintiye uğramayacağınız bir zaman dilimi seçin.
    Küvete girmeden önce hafif lavanta veya gül kokulu mumlardan yararlanın.
    Yumuşak caz veya klasik piyano gibi rahatlatıcı fon müziği çalın.
    Banyo suyunuza aromaterapi yağlarını ekleyin. Su yağı seyreltir, bu nedenle tahriş riski yoktur.
    Banyodan sonra rahat bir bornoz ve terlik giyerek gevşeme ivmesini sürdürün. Bir sıcak su şişesi/termofor hazırlayın ve ağrıyı daha da azaltmak için karnınıza veya belinize koyun.

    4. Hijyenik ürünlerinizi değiştirin
    Menstrüel ürünler, döneminiz boyunca çok istenmese de kullanılan ürünler olsa bile, bazen PMDD semptomlarını daha da kötüleştirebilir. Örneğin tamponlar, bazı kişilerin daha fazla kramp geçirmesine neden olabilir. Hassas bir cildiniz varsa, pedlerdeki bazı kimyasal maddeler tahrişe neden olabilir. Menstrüel ürünlerin PMDD'yi nasıl etkilediğine dair herhangi bir bilimsel çalışma yoktur, ancak anekdot niteliğindeki kanıtlar, bunları değiştirmenin sorunlarınıza yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Alternatif menstrüel ürünlere erişiminiz varsa böyle zor dönemlerde bunları kullanmayı deneyin.

    5. Uygun bir diyet uyguladığınızdan emin olun
    Doğru yiyecekleri yemek, PMS'yi yönetmek için çok önemlidir. Diyetin PMDD'yi nasıl etkilediği belirsizdir, ancak sağlıklı beslenme, kendinizi daha kötü hissetmenize neden olan rahatsız edici semptomları en aza indirmeye yardımcı olabilir. Örneğin tuzlu yiyecekler şişkinliği artırır. Şeker oranı yüksek yiyecekler, aşırı kan şekeri dalgalanmalarına neden olabilir, bu da yorgunluğu ve ruh hali değişimlerini kötüleştirebilir. Et ve yüksek yağlı yiyecekler, adet kramplarının şiddetini artırabilecek prostaglandin düzeylerini artırır.
    #269561 alpali62 | 3 yıl önce
    0sendrom