Ortaçağ tarihi konusunda allah olmuş fransız tarihçi. Çoğu fransız tarihçi gibi annales okulu ekolünden gelir. İş bankası yayınlarından çıkan ortaçağda entelektüeller kitabı da okunmalı ve okutulmalıdır.
''tarih okuyamıyorum'' diyen birisi, entelektüeller ile tacirleri okuyarak iyi ve keyifli bir giriş yapabilir. ben kitap hediye edeceğim zaman ilk bu 2 küçük kitabı hediye ediyorum. okuyan severse zaten kendisi ortaçağ batı uygarlığı'nı alıyor.
yazılıp çizildiği üzere, ortaçağ'ın o kadar da karanlık olmadığını temele alan le goff'un bankerler ve entelektüeller kitapları harika bir arşiv çalışması. tüccarların seyir-muhasebe defterlerinin okunması, tüccar, kilise ve sanat bağlamında tüccar'ın siyasete ve dine ne büyüklükte sirayet edip değişimlere yol açtığını okumak, şimdiye dair de oldukça güzel sorulara referans veriyor. örneğin portre için; tüccar varlıklı ama sınıfsız ise, tanınmak ve olduğunu kanıtlamak için sanatçılara portresini yaptırırdı. portre aslında bir ''tanınma'' vesilesi olarak hiperrealist-ben diyorum- kimlikti.
entelektüeller ile de aklımda kalan eğitim ve sınıf üzerindeki, ''ortaçağ'da hoş düşünceler'' dediğimiz radikal çıkışlar, topluluklar. akademi çıkarımını le goff mu, abelard mı yapıyordu bilmiyorum ama, şöyle güzel bir ortaçağ aydınlanmasını görüyoruz; ''kilise ne zaman ki akademiyi fonladı, eğitim o zaman bitti.'' akademik eğitimin bitişinin altını ortaçağ'da çiziyoruz.