ingiliz futbol liglerinin kurucu kulüplerinden olması yanında (liverpool fc'den eskilerdir), en üst ligde -şimdiki adıyla premier league'de- 1950'lerden beri hiç düşmeden yer almış, hatta en çok yer almış ikinci takım olan kulüp.
liverpool şehrinde daha çok everton semti ve civar yerleşim halkıdır taraftarı. liverpool fc'nin son yıllarda tekrar yaptığı büyük çıkışla, yine bir miktar gölgede kalmış olduklarını söylemek lazım.
maçlarını goodison park'ta oynarlar.
taraftarları ingilizcede "everton'lı" anlamında "Evertonian" diye geçse de, tribün jargonuyla "maviler" (blues) veya "toffees" diye adlandırılır.
blues forma renginden geliyor tabii, çok derin sebepler aranacak bir şey değil, ama toffees konusunda aydınlatayım;
şehrin 18. yüzyıldan kalma meşhur bir zindanı vardır. everton'ın armasındaki, o kule formundaki güdük yapı da budur. bunun karşısında da toffee şekerleri satan meşhur bi dükkan vardır o zamanlar. everton taraftarları maçtan önce ille buraya girerler baştan, everton mint alırlar maçta yemek için (ortasına vardığınızda ağzınıza naneli karamel gelen, siyah beyaz çizgili, bizim akide görünümlü bir şeker). tofiler, toficiler anlamında toffees denmesi bu yüzdendir bu yiğitlere.
Premier lig'de 9 şampiyonluğu bulunan takımın en son ki şampiyonluğu 1986-1987 sezonuna aittir. Mali gücü yüksek olan külüp son zamanlarda adlandırılan "big six" külüplerinin en yakın takipçilerinden biridir.
Everton, Liverpool şehrinin en eski takımıdır. Evet Liverpool'dan bile daha eskidir. Hatta liverpool'un şuan kullandığı anfield stadyumunu daha önce Everton takımı kullanıyordu. Ve elbette liverpool şehrinde Everton taraftarı liverpool takımından daha fazladır. Bu iki takımın karşılaşmalarına merseyside derbisi denmektedir ve 2 takım için de oldukça önemli bir maçtır. Fakat bu sanıldığı gibi bizdeki fb-gs derbisi gibi gergin, kavga-gürültü ile geçen maçlardan değildir. Rekabet daha çok keyif üzerinedir.