Dilimizde “istifleme odak”, “odak istifleme” veya “odak yığma” gibi çeşitli anlamlarda kullanılmaktadır. Bana soracak olursanız iyi bir karşılık bulamadığımız için ve kullanan kitle çok sınırlı olduğundan dolayı türkçe karşılığı pek anlaşılmıyor. Bunun yerine açıklayarak anlatmak daha sağlıklı olacaktır.
Focus Stacking; dijital ortamda yararlandığımız bir fotoğraf işleme tekniğidir. Makro çekimlerde fotoğrafların son halini almasında büyük öneme sahiptir. Çünkü yakın çekimlerde kullanılabilen net alan derinliği çok küçük kalmaktadır. Bizim yaptığımız ise; odak alanları değiştirerek çekimler yapmak ve bu farklı net alanlara sahip olarak elde edilen fotoğrafların photoshop, helicon focus, zerene stacker gibi programlar aracılığı birleştirip son halini almasını sağlamaktır.
Bu tekniği kullanabilmek için mutlaka fakir işi de olsa bir stüdyo ve ekipmanı oluşturmalıyız. Bize gerekli eşyalar; yeterli ışık ekipmanı, fotoğraf makinemizi sabitleyebilmek için bir tripod, çekeceğimiz şeyin sabit kalmasını sağlayacak bir zemin, hayati bir ekipman olmasa da deklanşöre el ile basarken sarsmamak için şırınga deklanşör veya benzeri bir ekipman yeterli olacaktır. Çekeceğimiz şey ise mutlaka sabit durmalı, bunun yanında net alanları değiştirerek çekim yaparken ışık ve makinenin yerini değiştirmememiz gereklidir. Ayrıca makine ayarlarını da değiştirmemek focus stacking yaparken başarılı sonuçlar elde etmek için büyük bir öneme sahiptir.
Çekim yapılacak ekipman ve ortam hazır ise sonrasında çekim yapmaya başlayabiliriz. Birkaç örnek fotoğraf ve sonucunu aşağıya bırakıyorum.
Yüklenecek fotoğraflar seçildikten sonra “Kaynak Görüntüleri Otomatik Olarak Hizalamayı Dene”yi tikleyip “Tamam”a basıyoruz.
İşlem bittikten sonra sağ altta katmanlar bölümüne yüklediğimiz fotoğraflar hizalanmış şekilde gözükecektir. Yüklediğimiz bütün fotoğrafları seçtikten sonra;
Düzen > Katmanları Otomatik Karıştır > Görüntüleri Yığınla > Tamam
Focus Stacking bitmiştir, son düzenlemeleri ve renk tonlarında isteğinize göre ayarları yaptıktan sonra kaydedip işlemi bitirebilirsiniz.
Bir de benim kullandığım, kullanımı basit, hızlı ve daha iyi sonuçlar aldığım Helicon Focus 7 programı adımlarını anlatacağım.
Ben genelde Helicon Focus ile focus stacking yapıp Photoshop ile son düzenlemeleri yapıyorum. Farklı programları kullanmak size ve yorumunuza kalmıştır.