bir dalga formunu sinüs ve kosinüs fonksiyonlarının bir kombinasyonu olarak ifade etmek üzere yapılan matematiksel işleme verilen isim.
joseph fourier'in 19. yüzyılda bu dönüşümleri bulması sayesinde elektronik müziğin temelleri atılmıştır ki bu da sadece edm ile kısıtlı değil. mesela bilgisayardan müzik dinlememiz, bilgisayarda müzik yapmamız falan hep bu fourier dönüşümleriyle ses dalgalarının analiz edilmesi sonucu mümkün olmuştur. başka türlü sesleri 1 ve 0'lara indirgemek çok mümkün değildir.
sinyal işlemenin temelini oluşturan, bir fonksiyonu (sinyali) time domain'den frekans domainine geçiren matematiksel operasyon. ses, görüntü veya video kayıtlarının istenilen şekle dönüştürülmesini sağlar.
f(t) fonksiyonunuzu e^(-jwt) ile çarpıp -sonsuzdan +sonsuza integralini aldığınızda frekans domainindeki büyüklüğünü elde ederseniz. eğer pek çok farklı frekans değerlerine sahip dalgaların birleşiminden oluşan bir sinyaliniz varsa bu farklı frekans değerlerine sahip dalgaların büyüklüklerini tek tek bulmuş olursunuz.
bunun faydası da eğer belli frekans değerlerini sinyalinizde istemiyorsanız filtreleme aracılığıyla (ki pek çok filtre vardır; low pass filter düşük frekans değerlerini, high pass filter yüksek frekanslıları, band pass filter ise seçtiğiniz aralık dışında kalan frekansları elimine eder) bunları yok etmenizdir.