yoktur evet. kadınlar doğrudan tanrıçadır. dünyanın çok yerinde en eski kültler ana tanrıça kültleridir. erkek tanrıların erkek peygamberleri tarafından bu unvanları ellerinden alınmıştır. bildiğin darbe.
www.google.com/...
antik toplumlarda kadınlara "tanrıça" statüsü verilirdi.
antik toplumların kadın egemen ve/veya eşitlikçi yapıdan uzaklaşıp erkek egemen, dini dogmarla sarmalanmış toplum yapısına geçilmesi ile ilk önce kadınların "tanrısallık" özellikleri ikinci plana atılmıştır. bunun en net örneği baş tanrı, panteon hükümdarları veya en güçlü tanrıların, ilk başlarda doğurganlık özelliği ile ön plana çıkan kadın tanrıçalarken, sonradan maskülen özellikleri ile ön plana çıkan erkek tanrılara dönüşmesi ile görülebilir.
sonrasında toplum yapısının dönüşmesi ve tek tanrılı dinlerin yaygınlaşması ile net bir şekilde toplum hayatına giren peygamberlik statüsü de çok tanrılı dinlerdeki erkek egemen yaklaşımı takip etmiş ve peygamberlik statüsüne inen "kutsal kişi" kavramını erkek cinsiyeti ile bütünleştirmiştir.
bu sebeplerden dolayı bilinen bir kadın peygamber yoktur diyebiliriz.
isa mesih de zaten peygamber değil, mesih'tir. o konuya sonra gireceğim.
kadın peygamber yoksa koca yahudi ulusunu zulümden kurtaran ester'i nereye koyacağız?
ayrıca bu da incil'den:
Anna adında çok yaşlı bir kadın peygamber vardı. Aşer oymağından Fanuel’in kızıydı. Genç kız olarak evlenip kocasıyla yedi yıl yaşadıktan sonra dul kalmıştı. Şimdi seksen dört yaşındaydı. Tapınaktan ayrılmaz, oruç tutup dua ederek gece gündüz Tanrı’ya tapınırdı. Tam o sırada ortaya çıkan Anna, Tanrı’ya şükrederek Yeruşalim’in kurtuluşunu bekleyen herkese İsa’dan söz etmeye başladı.
luka 2: 36 - 38
ayrıca meryem, kadınların en kutsalıdır. peygamber sıfatı bile az gelir belki.
Kendisine, ehli sünnet dairesinde yer bulan eşari itikat mezhebi alimlerine göre kadın peygamber olabilmektedir. Hatta Kuran'da isimleri geçen Meryem(a.s) ve Asiye(a.s)'ın peygamber olduklarını iddia etmişlerdir.