patladıktan sonra bulunduğu yerde dev kalderalar oluşturabilen ya da global çapta felaketlere yol açabilen yanardağ.
bunlardan en önemlileri abd'deki yellowstone ile endonezya'daki toba ve tambora'dır. bunlardan başka süper volkanlar da bulunmakla beraber, 10 yıl kadar önce italya'da tamamen ters dönmüş bir tane keşfedilmiştir. ters dönme sebebi, alp dağları'nın oluşum sürecidir.
bu volkanların yer altındaki magma odaları oldukça geniştir ve patlama esnasında birkaç bin kilometre küplük madde atımları görülebilir. volkanın birincil etkisi depremler ve konuma bağlı olarak tsunamiler olabilirken, ikincil etkisi, belli bir uzaklığa kadar olan bölgedeki canlılığın anında tamamen yok olması ve küresel iklim değişikliği ihtimalidir.
dünya'ya devasa bir göktaşının çarpmasına benzer etkileri olabilecek volkanların ortak ismi. yine de bir göktaşı kadar tehlikeli değil. yani bilinen medeniyeti yok edebilecek kadar büyük bir süper volkan patlaması beklenmiyor pek. bilinen en son süper volkan patlaması yaklaşık 60 bin yıl kadar önce endonezya'da gerçekleşmiş ki kendisi dünyayı yaklaşık 10 yıl kadar süren bir kışa sürüklemiş deniyor. bir tür winter is coming durumu yani.
bununla birlikte yellow stone'un en son patlamasının 640 bin yıl önce olduğu belirtiliyor. yellow stone süper volkan'ın tekrar patlaması, amerika birleşik devletlerinin yarısından çoğunun külle kaplanması anlamına geliyor. her ne kadar dünyanın sonu olmasa da tarım başta olmak üzere yol açacağı zararı rakamlarla ifade etmek pek mümkün değil.
yine de, en başta da belirttiğim gibi, büyük bir göktaşının çarpmasına pek yakın bir hadise değil.