islamiyet öncesi türk destanlarında var olduğu iddia edilen bir motif olup, bu isimde islamiyet öncesi türk destanlarında hiçbir zaman var olmamıştır. islam öncesi türk destanlarında, bozkurt diye bir hayvandan bahsediliyor olacak olsa bile, bu bugün benimsendiği anlamda bir gri kurt - canis lupus değil, gri renkte bir solucan (grey worm, anyone?) anlamı taşırdı. çünkü bugün kurt dediğimiz hayvana, kurt dememizin sebebi, özellikle oğuzların tabu kelimeler oluşturmak konusundaki eşsiz becerisi ve sürülerine zarar veren kurdun gerçek adını (böri, börü vs.) çağırmak yerine ona bir ağaç zararlısının adını vermeleri olup; eski türkler için bazen kurtarıcı, bazen yol gösterici olarak mitolojik önem atfedilen hayvanın adı gökbörüdür. isminden de anlaşılacağı gibi rengi de boz değil, mavidir.
eski türkçe anlamı itibariyle ülkücülere çok yakıştığını düşünür, nerede bir bozkurt meraklısı görsem içimden keh keh gülerim. bu da subjektif bilgi...
Türk mitolojisinde göksel sarayın bekçisi olarak sembolize edilen ve sadece Türk ırkının değil, bir çok ırkın mitolojilerinde yer verdiği Sirius B yıldızının da içinde bulunduğu köpek takım yıldızı'nın efsanelere ve halk öykülerine yansımasıdır.
Türklerin yaptığı bozkurt işaretinin sirius 'tan geldiğine inanılan atalarının bozkurt şeklinde betimlenmesi, yine mitolojide bozkurt destanının olmasından kaynaklı olduğu ile ilişkilendirilir.
özellikleri itibari ile de Türk töresine uyan hareketleri vardır. - Ataerkil yapıdadırlar. -Liderlerinin himayesinde yaşar ve ona itaat ederler. -Birlik halinde yaşarlar. -Tek eşlidirler ve eşlerini kıskanırlar. -Özgürlüklerine düşkündürler başkasının himayesinde kalmayı istemezler.