Bitkilerin besin ve oksijen üretmesinde gerekli olan iki bileşikten birisidir.
Karbondioksit, gaz halde renksiz ve havadan 1,5 kat daha ağırdır. Düşük konsantrasyonlarda kokusuz olan bu gaz atmosferde yaklaşık olarak % 0,035 oranında bulunur. Kaynama noktası -78 santigrat derecedir. Kimyasal yapı olarak kovalent bağ içerir ve asidik özelliktedir. Yanmayı desteklemez ve suda çözünebilir. Ayrıca gazlı içeceklerde (kola, gazoz vs.) sıvıların çözünürlüğünden yararlanılarak karbonizasyon aşamasında kullanılmaktadır.
fosil yakıtları kullanmaya devam ettiğimiz sürece atmosferdeki oranını arttıracağımız bileşik. beterin beteri için (bkz: karbon monoksit)
milyarlarca yıldır dünya sadece güneş enerjisini kullanıyor. Güneş enerjisi, fotosentez yapan canlılar tarafından kimyasal enerjiye depolanıyor ve bu sırada atmosferdeki karbon kullanılıyor. Günümüzde kullandığımız petrol, kömür ve doğal gaz aslında milyonlarca yıl önce depolanmış güneş enerjisi. Yani eskiden, atmosferdeki karbon oranı daha yüksekti, yıllar içerisinde bu karbon yer altına depolandı.
Fosil yakıtları kullandıkça, yaşamamız için daha zor şartları geri getirmiş oluyoruz. Artık karbon seviyesini dengeleyecek devasa bitkiler için yer yok, insanlar gezegendeki denge unsurlarını hızlı bir şekilde yok ediyorlar.
bindiğimiz dalı kesmek, net olarak açıklaması bu.
karbon ayak izi konusunda bilinçlenmek gerekiyor.
Gelecek nesiller için fosil yakıtların kullanımına son verip, sadece güneş enerjisine dayalı kaynakları kullanmamız gerekiyor.
bir karbon ve iki oksijen atomundan oluşan moleküler yapı. nşa 'da (normal koşullar altında ) gaz halinde bulunur. rengi ve kokusu yoktur lakin hepimizin deneyimlediği üzere gece yatmadan önce camı penceresi kapalı bir ortama sabah girdiğimizde bir bu bileşiğin varlığını hissedebiliriz.
hayatın devamlılığı açısından önemli bir rol oynar. nihayetinde bitkiler güneş in olduğu saatlerde co2 ile fotosentez reaksiyonları ile canlılıklarını daim ettirirler.
sera etkisi nin en etkili elemanlarından biridir. co2 atmosfer 'de bulunan \%1'lik diğer gazlardan biridir. bu oranının en küçük artışı bile dünya derecesi üzerinde tahribatı yüksek etkinliklere yol açabilir.
karbondioksit, redoks tepkimesinin son basamağında yer alan bir molekül olduğu için yanıcı özelliği yoktur. bu sebepten ötürü yangın söndürme araçları nda yaygın olarak kullanımdadır.
not: aklıma geldiği kadarıyla yazdım eksik gedik varsa mavilendirin pilizzz.