fiziksel parçalar içermeyen disk türü. bu sayede fiziksel disklerdeki bad sector gibi olaylar yaşanmamaktadır. ssd'lerin en büyük avantajlarından diğeri ise fiziksel disklere göre okuma/yazma hızlarının en az 5-6 kat daha fazla olmasıdır. bu sayede bilgisayarınızda en az %60'lık bir performans artışı yaşayabiliyorsunuz. ssd alırken okuma/yazma hızlarının en az ~500 mb olmasına dikkat etmelisiniz.
son zamanlarda ise m2 soketli olanları çıktı. neredeyse bir ram boyutunda olan bu m2 soketlerin yazma hızı ortalama 1.5 gb civarı oluyor.
özünde büyükçe bir flash bellektir. arabirim olarak usb değil, sata veya m2 kullanır. m2 denilen olay da yine kabaca bir pci-e soketidir. ben de böyle yüzeysel bir insanımdır. güzel teknolojidir. ama şahsımca pahalıdır.
ozunde buyukce bir flash bellek olmaktan daha fazlasidir. flash bellek ile ssd arasindaki iliski, cd ve cd drive arasindaki iliski gibidir. (cd: flash bellek, cd driver: ssd) ayrica yeni ssd'ler depolama icin flash kullanmamakla beraber, teknikler oldukca ileri seviyelerdedir.
taniminda surekli fiziksel parcalar icermeyen disk turu denir ama ne oldugu tam olarak yazilmayan disk turu.
fiziksel parcalar derken birazcik ornek vereyim. mesela hdd calisirken icinden bir ugultulu ses gelir. bu ses icindeki diski ceviren motor sesidir(yamuldugumda duzeltin). mesela hdd'li laptopunuzu actiginizda icinden sanki bir kaset takiyormuscasina bir ses gelir. iste bu ses hdd'yi okumaya hazir hale getiren icindeki parcanin ve motorun sesi. donmeye basladiktan biraz sonra bilgisayar ekrani gelir ve bios baslatilir. iste ssd bu hazirlik surecini ortadan kaldirarak bilgisayari ilk actiginiz andan itibaren hizli islem yaparak farkini ortaya koyuyor.
aslinda telefonlarimizda kullandigimiz hafiza kartlarindan da ornek verebiliriz biraz. sadece ornek vermek icin sd karti kullanacam, birebir aynidir demiyorum. telefonunuzdaki onlarca fotograftan istediginize tikladiginizda eger telefonunuzun isletim sistemi yavas degilse tak diye acar fotografi. bunu hdd bilgisayarda yaptiginizda bey efendi sanki dosya karistiriyormus gibi arar sonra onunuze koyar. ssd olan bilgisayarda ise telefondaki gibi sakkadanak onunuze koyar, hdd parcalarini cil yavrusu gibi dagitir.
ayrica manyetik alandan da pek etkilenmez, hdd gibi bozulma sorunlari daha azdir. suradaki abimiz hdd ve ssd'li bilgisayara koca miknatis yaklastirarak yuksek manyetik alan yaratarak olayi bir adim oteye tasiyor.
türkçe ismi ile katı hal diski. böyle isimlendirilme nedeni ise hdd 'lerin (hard drive disk) aksine hareketli parça içermemesidir.
hdd, veriyi manyetik disklerde saklar ve bir okuma iğnesi ile veriye ulaşmanızı, kullanmanızı sağlar. şu şekilde. ssd ise veriyi elektriksel hücreler üzerinde tutar. şöyle görünür. doğal olarak, ssd teknolojisinin eskiden beri kullandığımız hdd'lerden daha hızlı olmasının nedeni de budur. çünkü bir tarafta dönen diskleri okuyarak işlem yapılırken, diğer tarafta böyle bir durum söz konusu değildir. sonuç olarak; ssd kullanımında, saniyede 450-500 mb gibi okuma-yazma hızları görülebilirken, hdd'lerde bu hız 50-100 mb değerlerinde kalır. istisnalar da vardır elbette, piyasada bulabileceğiniz ortalama ürünlerden bahsediyorum. tekrar görelim
hard disk takılı bir bilgisayarlarda arada sırada gelen o tıkırtı sesleri, dönen diskler üzerindeki okuma iğnesinden gelir. ssd ise hareketli parçası bulunmadığı için ses problemi yaşat(a)maz. aynı nedenden dolayı daha az güç tüketir. hareketli parça bulundurmamasının bir başka avantajlı yönü, düştüğünde veya darbe aldığında verilerinizi kaybetmezsiniz. aksine; eğer çalışır durumdaki bir hdd'yi düşürürseniz, verinin saklandığı diskler zarar görecek ve üzerlerinde, okuma-yazma işlemi için kullanılamaz hale gelen "bad sector" kısımlar oluşacaktır.
fakat tüm bu avantajlarının yanında katı hal diskleri, hdd'ler kadar uzun ömürlü değildir. yazma ömürleri kısıtlıdır. bunun nedeni başta da dediğim gibi, ssd'ler fiziksel saklama alanlarına sahip değildirler, veriyi elektriksel hücrelerde tutarlar ve üzerine yazma-silme işlemlerinizde bu hücreleri sıfırlayarak yeniden kullanırlar. bu da bir noktadan sonra o hücrelerin ölmesine yol açar. bu yüzden benim tavsiyem, ssd üzerinde yalnızca işletim sistemi ve kullanılan program-oyunların tutulması yönünde.
ssd; bilgisayarın açılmasından, herhangi bir oyun veya çizim vs. programının kullanılmasına kadar her işlemde, size yeterli hızı sağlayacaktır. ancak buna gerek duymayacağınız kişisel dosyalarınız, film, fotoğraf gibi arşiv verileriniz için ssd yerine hdd kullanmak hem verileriniz için daha güvenlidir hem de veriyi daha uzun süre saklayabilmenizi sağlar. ayrıca işin hdd tarafında, daha ucuza daha fazla kapasite satın alabilirsiniz. sadede gelirsek; katı hal diskleri hızlıdır, sessizdir, kullanırken veri için daha güvenlidir, hatta silinen veriyi kurtarması daha kolaydır; ancak emektar hard diskler kadar uzun ömürlü çalışamazlar ve daha maliyetli olurlar. dolayısı ile en iyi sonucu, aynı bilgisayara biri hdd diğeri ssd olmak üzere iki disk takıp, işletim sistemi ve programlar için ssd'yi, veri depolama için hdd'yi kullandığınızda alabilirsiniz.