bir mevzuya (bazen saplantı derecesinde) takık insan. Japonca'dan yayılmış bir sözcüktür. ilk olarak manga-anime ortamlarında çıktığından tek başına kullanıldığında mangaya, animeye takık insan anlamı taşır.
yerine göre, bir şeye kendini adamış, çok seven, bilgili, usta anlamlarını ya da asosyal, tek yönlü, başka muhabbeti olmayan anlamlarını taşıyabilir. forumlarda bazen küfür, bazen methiye gibi kullanılması bundandır.
esasında "asosyal" olarak kabul edilseler de kendi çaplarında da bir cemaat oluşturdukları için ne türden asosyal oldukları muammadır.
bana sorarsanız oshare olmaktan da hikikomori olmaktan da yeğdir. ikisi de ciddi anlamda psikolojik rahatsızlık bence. ama otakular biraz daha "yemişim lan böyle toplumu! sizle mi uğraşacağım ben?" türünde adamlardır ama otaku ve hikikomoriliğin kesişim noktasında olan otakular yüzünden tıpkı ışid'in islamı kötü göstermesi gibi otakuluğu kötü gösterenler de yok değildir.
bugün japonya'nın en popüler gruplarından birinin gitaristi bile rahat rahat "ben otakuyum ki" diyebiliyor. yani "japonlar bana otaku dedi, bana küfrettiler" denilecek durum yok ortada. illa herkes otakuları sevecek diye bir durum da yok.
türkler kadar kavramları kafaya çok takan başka bir millet yoktur sanırım.
ek olarak hocalarım da beni başka japonlara tanıtırken "bizim tristan otakudur biraz eheh" diye tanıtırlar bugüne kadar da karşı taraftan "vay orço, demek otaku ha!" ya da "ayyy allah'ın eziği" şeklinde bir karşılık da almadım. daha çok "aa öyle mi neyle ilgileniyorsunuz?" diye sordular genelde.
Herhangi bir şeye (anime,manga,pc oyunları) hayatını adamış, aşırı derecede hayranlık duyan, kişilere ya da antisosyal ve kendine özgü sebeplerden ötürü evden çıkamaya korkan bu yüzden değişik bağımlılıkları olan (kolleksiyonculuk,arşivcilik) kişiler için kullanılmaktadır.birisini otaku olarak nitelendirebilmek için kişini aşırı bağımlı olması gerekir. Yoksa sadece hobi sayılır. Ayrıca (bkz: hikikomori) (bkz: bağımlılık) (bkz: asosyallik)
ilk olarak gazeteci akio nakamori tarafından 1983 yılında kullanılmış olan terim. akio beye göre otakular anime, manga, lolita, askeri ekipman ve yaoi gibi şeylerle ilgilenen kişilermiş. tabii o dönem için bu tür davranışlar tuhaf sayıldığı için, otaku tanımı "toplumun alışık olmadığı, tuhaf şeylerle ilgilenen kimse" olarak kabul görmüş.
tokyo merkezli takarajimasha yayın şirketi otakular ve otaku kültürü hakkında otaku no hon başlıklı güzel bir kitap çıkartmış. konu hakkında oradan epey bilgi edinebilirsiniz.