"genellikle marangozlukta ve boyacılıkta yararlanılan, sürüldükleri yüzeyde parlak, koruyucu bir katman oluşturan katı cisimlerle ya da kuruyan yağlarla, bunları eritme özelliğindeki sıvılarla hazırlanan gereç."
buraya kadarı kopipeyst.
tuval üzerine olsun, ahşap üzerine olsun resimlerin hemen hepsi verniklidir. bu vernik tabakası ilk kullanıldığında tamamen saydam, parlak koruyucu bir tabakadır. bu tabaka zaman içinde kimyasal çözünmeye uğruyor anlaşıldığı kadarıyla, saydamlığı azalıyor biraz, biraz da renk kazanıyor. yılların tozu kiri de eklendiğinde müzelerde gördüğümüz resimlerin hepsine bir karanlık, bir karamsarlık, bir donukluk çöküyor.
bir süredir restorasyon uygulamaları alttaki resmi etkilemeyen çözücülerle bu vernikleri temizlemenin yollarını bulmuş durumda.
şurada böyle bir çalışmanın bir örneği var. restorasyon sıvayı basıp turuncuya boyamak değil.
müzik aletlerinde kullanımı hem koruyucu amaçlı, hem de ağacı ıslah etme amaçlıdır.
bir ağacın içinden çıkartılan kerestelerin hepsi birbirinden farklı karakterlere sahiptir. bu sebeple tomruğun ortasından, sağından, solundan çıkartılan keresteler bir müzik aletinde kullanıldığında birbirinden farklı tonlara sahip 3 farklı enstrüman yapılmış olur.
bu sebeple de üreticiler belirli bir ton standardına ulaşmak için vernik kullanırlar. ama yine de ton farklılıkları tamamen kapanamaz.
gitar almaya gittiğiniz zaman aklınızda bulunsun bu durum. belki ilk çaldığınız gitarın tonu hoşunuza gitmemiş olabilir ama onun sağındaki gitar sizin sevdiğiniz tona sahip olabilir.