herman melville'in yıllarca ingiliz edebiyatı üzerinden tanımlanmış amerikan edebiyatına koyduğu temel taşlardan biridir moby dick.
yayınlandığı 1851'den yazarın ölümüne kadar olan sürede (alışılageldiği üzre) yanlış anlaşılmalar ya da anlaşılamamalar yüzünden gözardı edilen bu kitap günümüzde amerikan yazınının en büyük eseri kabul edilir.
iyi durumda olan bir ilk baskısını, ki 2951 adet basılmıştır, 65.000 dolar karşılığı edinebilirsiniz. türkçe çevirisi mina urgan tarfından yapılmış olup türkçe ilk baskılarından birine sahip olmak en büyük mutluluklarımdan biridir. ayrıca kaptan ahab ve moby'nin son mücadelesini resmeden bir sahne dövme olarak sol kolumu süslemekte ve kendisi kulzos sözlükteki nickime esin olmaktadır.
john bonham eseri olan ise bonzo'nun nedern gelmiş geçmiş en iyi rock davulcusu olduğunun kanıtlarından biridir. grubun bir girizgahla yol verdiği pequod sakin limandan ayrılıp önce hırçın denizlere oradan da sonuna doğru bonzo'nun davulları ve zilleriyle seyre başlar.
konser versiyonlarında 15, 20, hatta 30 dakikalık sololarla kendinden geçişini izlemek de dinlemek de iyi ki 1969'dan önce yaşayıp ölmemişim dedirtir.
İyi ki felsefeyle ilgilenmeye başladıktan sonra okumuşum dediğim, aksi takdirde biraz eksik kalacak olan roman. Roman, ancak adeta bir balina ansiklopedisi de... Bir balinanın derisi var mı, başı nerede başlar nerede biter hiç düşündünüz mü? Amber ile kehribar farkını bilir misiniz? Mitolojide ve dinde balina ile ilgili anlatıların AYRINTILARINA hakim misiniz? Muhtemelen bu kitabı okuyana kadar değilsinizdir. Romanın henüz başında ishmael ile yamyam yatak arkadaşı arasındaki havaleli bir hastalık rüyası gibi başlayan ilişkiyi bile saatlerce anlatabilirim. Herkesin ne hakkında olduğunu bildiği, ama hakkını vererek de okuması gereken bir eser bence. Gerçekten bir "eser".
Bu arada, dünya çapında starbucks kahve zincirini neredeyse pequod olarak bilecektik, starbuck, bu romanda bir karakter, pequod da romandaki geminin adı. Başta starbucks için geminin adı düşünülürken sonradan karakter olmuş zincirin adı. Bsg'deki starbuck da hakeza bu romandaki starbuck'tan esinlenilerek öyle bir lakapla taçlandırılmış.