her şeyin her mevsimde yetişmediği zamanlardan kalma bir yiyecektir turşu. yaz sebzelerini kışın da yiyebilmek için güz mevsiminde hazırlanır. tuz bu sebzelerin çürümesini ve bozulmasını engelleyen etken maddedir. tuzlu suya basılır domatesler, biberler, patlıcanlar, fasulyeler, salatalıklar. limon veya sirke ile suyun asitlik derecesi yükseltilir o da koruyucudur. bazı yerlerde salkımıyla koruk da kullanılır. biri diğerinden daha iyi diye bir şey yok. damak tadı, alışkanlık ve malzemenin erişilebilir olması var. ayrıca lezzet vermesi için sarımsak dişleri, kereviz yaprakları da turşuya katılan ekstra malzemelerdendir.
birçok yemeğin yanına yakışmasının dışında yapılan bilimsel çalışmalar doğrultusunda sadece bağırsak sistemini değil, psikolojiyi de düzenlediğine dair bulguları olan yiyecek.
Tüm çeşitleri çok lezzetli olan ancak sindirim sistemimiz için en faydalı olanı sadece tuzlu su biraz şeker, nohut, sarı hardal ve kimyon tohumları ile fermente olarak yapılanıdır. Tohumlardan biri sebzelerin sert kalması için diğeri de küflenmeyi engellemek içindir. Özellikle lahana turşusunun fermente olanını yemeye kıyamazsınız. Almanların da ekşi lahana dediğimiz sauerkraut tarifi de müthiştir.
Sirke ve limon canımızdır, probiyotik turşu en kıymetlimizdir. Tavsiye ederim.