Dünyadaki tüm canlıların ve diğer her şeyin birbirinden en fazla altı adım daha uzakta olduğu fikri. "bir arkadaşın arkadaşı" ifadesi herhangi bir iki kişiyi maksimum altı aşamada birbirine bağladığı anlamında kullanılabilir. İlk kez 1929'da Frigyes Karinthy tarafından ortaya atılmış ve John Guare tarafından yazılan 1990 tarihli bir tiyatro oyunuyla ün kazanmıştır.
bu teori ilk defa 1929 yılında Macar yazar Frigyes Karinthy tarafından ortaya atılıyor. adamlar taaa o yıllarda nelerle uğraşıyormuş, vay canına..
yakın geçmişte teoriyi kanıtlamak için "six degrees of kevin bacon" diye bir oyun geliştirmişler.
aklınıza gelebilecek her türlü oyuncuyu yer aldıkları projeleri kullanarak Kevin Bacon'a en fazla 6 adımda bağlayabiliyorsunuz. kevin bacon'a kaç adımda bağlandığını "bacon number" olarak ifade etmişler. çok eğlenceli bir oyun. mesela özcan deniz yazıyorsunuz ve uygulama size "bacon number of özcan deniz is 3" diye cevap veriyor.
teoriye göre 6 adımda herkesi birbirine bağlayabilmek için, herkesin sahip olması gereken ortalama arkadaş sayısı 44. Yani sizin 44 arkadaşınız var diyelim, bunların her birinin de, ilk kişilerden farklı olan 44 arkadaşı var. Bu yeni kişilerin de her birinin ilk iki adımda yer almayan 44 arkadaşı var.... böyle gide gide 6. adıma gelindiğinde tam olarak 7.26 milyar insanı birbirine bağladık gitti. aha buyrun işte, tüm dünyadaki insanlar birbirine bağlandı.
bu arada teori sadece insanları kapsamıyor; diyor ki "everything and every living thing"
baş rolünde will smith'in oynadığı 1993 yapımı film.
filmi pek sallayan olmamış, 19 bin küsür oy ile 6,8 puan almış imdb'de. www.imdb.com/...
filmin ana fikri, isminden de anlaşılacağı üzere dünyadaki herhangi bir kişiye en fazla 6 kişi aracılığı ile ulaşılabiliyor olması ancak will smith'in oynadığı karakterin insanların hayatlarına girmesi, insanlara dokunması, herkesin yanında onlar gibi olabilmesi, zekâsı ve yeteneği daha fazla ön plana çıkıyor ve keyifli bir seyir sunuyor.
izlenesi, keyifli bir film. 10 üzerinden 6,5 idealdir bence bu film için.