1. 2013 yapımı bir film.
    #5721 la sagrada familia | 8 yıl önce
    0film 
  2. isaac asimov'un bir kısa öyküsü ve öyküden yola çıkarak çekilmiş 2004 tarihli film. www.imdb.com/...
    #11332 laedri | 8 yıl önce
    0film, hikaye 
  3. the crow ve dark city gibi hatırı sayılır bir hayran kitlesine sahip filmlerin yönetmeni alex proyas. bilim kurgu türünün başyapıtları arasında sayabileceğimiz dark city'nin ardından isaac asimov'un öykülerinden yola çıkmış filmde.

    alex proyas'ın filmi, yazık ki sorunları zeka yerine silahla çözmeye çalışarak bu mirası aksiyona feda ediyor. ve asimov'un özüne aykırı bir yolda, neredeyse gelişmeye, teknolojiye karşı, ilkelci bir tavrın sınırlarını zorlamış.

    filmin teknik başarısına rağmen, robot tasarımlarının 'ün all is full of love adlı şarkısına tarafından çekilmiş klipteki tasarımları fena halde andırıyor.

    i robot, yine de gayet keyifli bir aksiyon filmi.
    #25926 lacrima | 8 yıl önce
    0film 
  4. 'un 1950 tarihinde yazdığı bilim kurgu türündeki kitap. asimov'un galaktik destanına ilk bu kitabı okuyarak başlamak gerekiyor ki olaylar örgüsünü tam olarak kavrayabilelim. yani bu bir başlangıç eseri. bundan sonra vakıf serisini de içeren 15 kitaplık destanı okumaya devam edebilirsiniz. isterseniz size sıralı okuma listesi de veririm ama şimdi konumuz bu değil. bu kitapta asimov
    -- spoiler --


    düşünce okuyabilen


    -- spoiler --

    bir robottan bahsediyor. bu robot

    -- spoiler --


    aslında iyi niyetli çünkü


    -- spoiler --

    robotiğin 3 temel kuralına göre üretilmiş bir robot. yani insanlara asla zarar veremez ve bir insanın hayatı söz konusuysa kendisinin yok olma tehlikesi olsa bile tereddüt etmeden insanı kurtarmaya gider.

    -- spoiler --


    fakat düşünce okumak çok enteresan sonuçlara yol açar. bu robot robotiğin 3 temel kuralına uyacağım diye insanların zarar görmesini engellemek adına yalanlar söyler. tamamen iyi niyetle söylenmiş bu yalanlar bazı yönlerden kötü sonuçlara yol açar. yalan söylediği insanlar bu yüzden zarar görür. yalan söylediği için insanların zarar gördüğünü anlayınca da zihni karışır ve onarılamaz şekilde bozulur. ha bir de bu robotun düşünce okuyabildiğini bilen kimse yoktur. sadece çok yaşlı ve zeki bir robotik bilimci bunu keşfeder.


    -- spoiler --

    #29651 morgase | 8 yıl önce (  7 yıl önce)
    0hikaye 
  5. elindeki malzemeyi hunharca kullanarak, çok çok iyi bir bilim kurgu olabilecekken, hiç kafayı yormadan izlenecek aksiyon (onu da olamamış ya aslında, izlerken sıkıldım ben) filmi olmuş. nerede proyas 'ın dark city'de yarattığı o karanlık ve mistik gerilim atmosferi, nerede bu filmdeki walt disney ışıltısı.

    Ha hiç mi iyi yanı yok? Var tabi, ne kadar uğraşırsanız uğraşın altyapı (hikaye) taş gibi, o nedenle filmi silip atmak mümkün olmuyor.
    #65723 fly | 7 yıl önce
    0film 
  6. asimov' a ait bilimkurgu klasiği. içinde dokuz adet bilimkurgu öykü olan kitap. öyküler, robot psikologu olan kurgusal karakter Susan Calvin'in anılarından oluşmaktadır.
    okuyunuz, okutunuz.
    #192801 rebeka | 4 yıl önce
    0kitap 
  7. asimov kitabı olanı, birbirinden bağımsız öykülerden oluşuyor. Bir robot psikoloğu Susan Calvin'le yapılan bir röportajlar dizisi şeklinde yazılmış kitapta Susan Calvin röportaj esnasında mesleğini anlatıyor, robotların insanların yaşamına girdiği ilk yılları, robot haklarını, robot kanunlarını açıklıyor ve meslek yaşamı boyunca karşısına çıkan ilginç olayları okuyucuyla paylaşıyor. Bu ilginç olaylar içinde, insanların robotları ne amaçlarla kullanabilecekleri, robot teknolojisi gerçekten akıllı robot yapabilecek kadar gelişmiş olsa, uygarlığı nelerin bekleyebileceği gibi soruların cevaplarını da alabileceğimiz hikayeler var.

    İlk hikayede çocuk bakıcısı olarak kullanılan bir robotu anlatıyor Susan Calvin. Robotların duygularının olup olmadığı konusunda tartışmalar, robot psikojisi diye bir bilim dalı olmasına rağmen hala var. Susan Calvin de Robbie adlı robotu örnek gösteriyor bizlere. Sonraki öykülerde de 'nın değiştirilmesi halinde insanları bekleyen tehlikeleri anlatıyor, robotların kendi akıllarına, kendi iradelerine sahip olmalarının getirebileceği sorunları gözler önüne seriyor.

    Peki bu Üç Robot Yasası nedir? Üç Robot Yasası, isaac Asimov'un öngördüğü, robot biliminin ilerlediği takdirde, akıllı robot yapımında her robotun beynine kazınması gereken üç kural:

    1) Bir robot bir insana zarar veremez ya da bir insanin zarar gormesine seyirci kalamaz.
    2) Bir robot 1. kuralla çelişmedigi surece bir insanin emirlerine uymak zorundadir.
    3) Bir robot 1. ve 2. kuralla çelişmedigi surece kendinin zarar gormesine izin veremez.



    -- spoiler --


    kitaptaki hikayeler bu yasaların önemini anlatan hikayeler. İşgücünden daha verimli yararlanabilmek için ilk maddenin zayıflatıldığı yapay zekaların, belli bir süre sonra kendi mantıklarını işletebildiklerini gördüklerinde ortaya çıkabilecek tehlikeleri nasıl önlediklerini anlatıyor Susan Calvin. Daha sonra kimsenin bilmediği bir araştırmayı biz okuyucularla paylaşıyor. Zihin okuyan bir robotun yaradılışını ve zihin okuyan bir varlığın, insanları nasıl rahatsız ettiğini, onu nasıl yok etmek zorunda kaldıklarını sadece biz okuyoruz, bu röportajın şanslı okuyucuları olan biz! Sonrasında bir robotun, kendisine bir insan olan şefi tarafından kızgınlıkla söylenen "Ortadan kaybol, seni gözüm görmesin!" sözlerinin komut olarak algılandığını ve robotun ortadan kaybolma yöntemini gülümseyerek okuyoruz.



    -- spoiler --

    #243095 taro | 4 yıl önce
    0kitap 
  8. üzülerek söylemeliyim ki 2004 yapımı filmi çöptür. çöp ötesi çöptür.

    bilim kurgu tarihinin en temel referans eserlerinden biri nasıl piç edilir, nasıl yüzüne gözüne bulaştırılıra örnek gösterilecek kadar klişe, yetersiz, vasat ve bir şey çıkmıştır ortaya. nasıl kıymeti bilinmemiş, muazzam ve underrated bir eserse, bu film o kadar kötüdür. umarım vakıf serisi ile ilgili herhangi bir film-dizi aynı fiyaskoyu yaşatmaz.
    #243106 crx | 4 yıl önce
    0film 
  9. 'un yazdığı toplamda 6 hikayeden oluşan bir bilimkurgu kitabı.

    İlk yazdığı hikayelerden ve dönemden ötürü çok fazla da teknolojinin nasıl gelişeceğini tahmin edememiş Asimov. Öyle ki, bilgisayarların ler değil de koca koca vakum tüplerinden oluştuğu gibi robotlarını yaratmış o da. Tonlarca ağırlıktaki robotlar, dönemi de düşününce, aynı bilgisayarlara benziyor. Ama neyse ki, insanlık olarak transistörü bulmuşuz da çok çabuk vazgeçebilmişiz denen garibetten.

    Diğer kitaplara nazaran daha yakın bir gelecekte geçmekte. Henüz yıldızlararası seyahat keşfedilmemiş- yeni keşfedilmek üzere. Bu yüzden tüm insanlar da tek dünyanın üstünde yaşıyorlar. Robotların yardımıyla güneş sisteminden maksimum faydayı almayı başarıyor insanlar ama yolun henüz çok başındalar.

    Asimov evrenine giriş yapmak için ideal bir başlangıç.
    #268129 writerofadream | 3 yıl önce
    0kitap