-
bu bir şaheser. queen'in büyüleyici rock soundunun insanın içine nasıl işlediğinin birinci kanıtı. eğer bir müzik tüylerinizi diken diken ediyorsa o müzik, iyi müziktir... çığlık atmakla ağlamak arasındaki ince çizgide'' anne ! ölmek istemiyorum ! '' diye bağır çağır haykırmak isterken, gerçeklerin ne kadar nefes kesici ve acı olduğunu hissedersiniz.
bohemian rhapsody; bazen hiç doğmamış olmayı dileyen bir delinin kendini azat etmesini anlatır. hiçbir şey kendi içinizdeki esaret kadar aklınızı başınızdan almaz. ''bu gerçek hayat mı ? sadece hayal ürünü ? '' cevaplar sorularda gizlidir. günahkar olmanın bedeli ve sırtına yapışmış asalak şeytanın en huzurlu ruh halidir farkındalık.
eninde, manik depreşikliğinizin en üst noktasında şeytanı gözünden vurup, en dibe bırakmaya ve ondan kurtulmaya tekabül eder, şarkının hiç bir sıfata sığdırılamayacak; maddi ve dünyevi hislerden tamamen arındırılmış gitar solosu.
ve sonunda artık hiç bir şey gerçekten sorun değildir, rüzgar hangi yönden eserse essin..
-
freddie mercury'nin 60 akor kullandığı başucu eseri. harmoni birleşimleri de dahil tamamını küçük kağıt parçalarına yazarak tamamlamıştır. hatta şarkının oluşma aşamasında (ki müziğe döküş,tamamlayış stüdyo olarak yaklaşık 70 saat sürmüştür. bu tamamen freddie'nin mükemmelliyetçiliğinden kaynaklanıyor. 'making one vision' videosunu izleyerek görebilirsiniz.) brian may, freddie için şöyle diyordu; '' every time freddie came up with another 'galileo' '' yani bu şarkıda sanki freddie'ye parça parça vahiy geliyordu.
bu şarkı queen'in en üretken zamanlarından olan birinde, 1975 yılında yayınlandı, a night at the opera albümünde yer aldı. zaman olarak ve şarkı sözü olarak baktığımızda ister istemez insanın kafası karışıyor.
mesela ilk dinleyen biri şu cümleyi görse 'aidsle mi alakalı acaba?' der.
: ''body's aching all the time'' halbuki yaklaşık 10 yıl sonra aids oluyor.
çokça garip, düşündürücü şey var anlam veremediğim.
ama kendisi de bunu biliyor olacak ki şöyle bir cümle söyledi bu şarkı hakkında.
''it's one of those songs which has such a fantasy feel about it. i think people should just listen to it, think about it, and then make up their own minds as to what it says to them... '' -
hakkında bu kadar enrtry girilmiş, link verilmemiş. duymayan kaldıysa diye: youtu.be/... -
bryan singer'ın yöneteceği, önümüzdeki sene gösterime girecek olan ve freddie mercury rolünde rami malek'i izleyeceğimiz biyografi gibi olacağı gözüken film. sanırım queen'in 1985 tarihindeki live aid konseri dönemlerini anlatacak. konser kayıtlarıyla film sahnelerini birebir karşılaştırabileceğimiz bir video düşmüş ortamlara.
şuradan izleyebilirsiniz. -
bohemian rhapsody'nin hikayesini yaptılar geçen sene. şarkıyı oynuyorlar. izleyin, etkileyici bence. şarkının sözlerinin anlamını daha bir güzel kavradım izleyince.
çok güzel şarkı yazmış adamlar. çok da hüzünlü
www.youtube.com/... -
süper olmuş. www.facebook.com/... -
bryan singer'ın yönettiği filmden ilk fragmanı düşmüştür.
Bohemian Rhapsody Teaser Trailer
herkes rami malek'i eleştirmiş; bana sorarsanız çok güzel bir seçim olmuş rol için. -
2 kasım tarihinde vizyona girecekmiş. www.queenonline.com/... -
Rami Malek'in gönderdiği kayıt Queen üyeleri tarafından dinlenmeyince, sanırım ellerine ulaşmamış, adamı onların önünde şarkı söylemek zorunda bırakan filmdir aynı zamanda.
Düşünsene, Queen üyeleri önünde Freddy taklidi yapıyorsun. Ben korkudan kendimi şeederdim... -
eve henüz döndüm, sıcağı sıcağına yazıyorum. queen fanı bir grupla gittik filme. çok da beğendik. ekşide bir takım çokbilmişler o öyle değildi, bu böyle değildi diye sayfalarca eleştiri döktürmüş. history channel belgeseli değil neticede, film. tarihsel gerçeklikle birebir örtüşmesi gerekmiyor. güzeldi ama doyamadık. bohemian rhapsody nasıl standart üç buçuk dakikalık şarkı süresinin üstünde altı dakikalık bir şarkıysa aynı ismi taşıyan filmin de standart film süresi olan iki saatin üstünde olması gerekirdi. hikayeyi live aid konseriyle bitirdiler. grubun ondan sonraki dönemi, the miracle ve innuendo albümleri hiç yoktu. avunmak için onu da eve dönerken yolda dinledim. film güzeldi ama yetmedi. tek kötü yanı da oydu galiba. -
Queen'in kuruluşundan live aid konserine kadar olan süreci içeren film. Mantıklı bir seçim olmuş. Şu haliyle bile bana fazla hızlı geldi. Çabuk çabuk geçilmiş gibiydi her şey.
Şahsen filmi beğendim fakat film güzel olduğu için değil, queen sevdiğim için beğendim. Film kötü demiyorum ama çok da büyütülecek bir film değildi. Queen değil de başka bir grubu içerse bu kadar beğenilmeyebilirdi film olarak.
Filmin en beğendiğim yönü oyunculuklardı. Rami malek rolüne çok iyi çalışmış. Freddie mercury'ye fazla benzememiş fakat birkaç sahnedeki açıdan gerçekten çok benziyordu. hareketleri ise neredeyse aynıydı. benzemek deyince brian may'e ayrı bir parantez açmak değil ayrı bir paragraf yazmak gerekir. Gerçekten inanılmaz benzemiş. İnsan garip hissediyor izlerken.
Filmin beğenmediğim tek bir yönü vardı; şarkıların hızlı ve yarım yarım geçilmesi. Filme ismini veren Bohemian rhapsody'yi bile tamamen dinlemedik. Bir tek sonda çalan şarkılar baştan sona çalındı. "Film kardeşim bu. Dinlemek istiyorsan aç kendin dinle." Diyebilirsiniz. Öyle düşünürsek filmden aldığım keyif oldukça azalırdı çünkü şarkıları çıkardığımız zaman vasat bir filme dönüşüyor.
Filmin sonundaki konser gerçekten bir queen konserindeymişim gibi hissettirdi. Rami malek'e de şovunu yapma fırsatı verilmiş.
Film bitmeden hemen önce "ohoooo don't stop me now??" diye homurdanmak üzereydim ki yine cevabımı aldım.
Queen seviyorsanız beğeneceğinizi düşünüyorum. Herkes queen sevdiği için herkesin beğeneceğini düşünüyorum. Bir insan nasıl queen sevmez değil mi? -
bir queen şarkısı ve şu an vizyonda olan film.
harikaydı, gidin, izleyin ben tekrar gitmek üzere planlar yaptım. -
Queen severler icin, muzik severler icin guzel bir film. Bol muzikli, hizli akan bir filmdi. Sonucta belgesel degil bu kadar kısa sürede o kadar fazla hikayeyi ancak toparlayabilmisler.
Filmde rahatsiz edici tek şey çok fazla escinsellige vurgu yapmışlar. Tamam Freddynin sesi bence oyle cok cok ozel bi ses degildi ama sonucta ortalamanin ustundeydi ve tum şöhretini sesi ve yeteneğiyle kazandi. Tum film boyunca sanki tum bunlar yan hikayeymis adamin eşcinselligi ana konuymus gibi hissettim. Yani cok goze soktular, ben daha cok sesi ve gelisimi ile ilgili vurgular gormek isterdim. Sanki amk escinsel olmasa gor bak daha neler yapacakti gibi olmus.
Ama yine de Freddy mercury nin hatırına gidilir izlenir. -
cogunluk film uzerinden ogrenmis gibi hissediyorum.
benim bu sarkiyla tanismam twitter ile oldu. twitter'in ilk zamanlari, turkiye'de kullanan cok az. ben ingilizce 'bunlari biliyor musunuz?' tarzi hesaplari takip ediyorum.
bir gun su bilgiyi gordum: eger yeni bir ses sistemi ve yeni bir kulaklik alacaksaniz queen'in bohemian rapsody'sini dinleyin. eger herhangi bir cizirti, ses eksikligi olursa o aleti almayin. cunku bohemian rapsody tum yuksek ve tok seslerin mevcut oldugu tek eser. sonra actim dinledim, tuyler diken diken tabii.
daha sonra ise hayatini okudum. sarki sozlerine baktim. ve sarkinin cikis ve escinsel oldugunu acikladigi zamana baktim. sarkida gecen "mama, I just killed the man" ve sonraki kismi acayip dikkatimi cekti. sanirim o zamanlar icindeki o erkegi(!) öldürmüs.
harika bir sarkidir, daha da otesi inanilmaz bir basyapittir. insanlarin bu sarkiyi film ile ogrenmesi bana kalirsa utanc vericidir.
daha sonra tuylerimin diken diken oldugu bir baska link ekleyecem ve topluluk halinde soylenince de ne kadar guzel oldugunu goreceksinizdir. -
meta sözlükte komutan logar nickli bir yazarımız vardı. queen hayranıydı. ama hayran demek az kalır, aşıktı gruba. ben bu şarkıyla onun sayesinde tanıştım. ilk dinlediğimde kopamamıştım. hani bir şarkıyı seversiniz de listede döne döne çalarsınız ya, hah işte o şarkı o zaman bohemian rhapsody olmuştu benim için. queen hayranı olmadım ama bu şarkıyı çok sevdim. yıllar geçti, filminin çıkacağını öğrendiğimde heyecanlandım. türkiye'de vizyona girer girmez gittim izledim ki sinemaya gitme alışkanlığım yoktur. parasızlıktan korsancı olduk ama o başka bir konu, neyse.
ben film eleştirmeni değilim. sanatsal tarafını bilmem işin. ama filmin neredeyse her sahnesinde gözlerimin dolmasında reglin en ufak bir payı yoktur, belirtmiş olayım. ben sahneyle haşır neşir olamadığımdan mıdır bilmem, filmdeki yaşamadığım her şeye özlem duydum. aslında bunu da anlatmayacaktım konudan saptım yine. bugün eve dönerken spotify'da çalmaya başladı şarkı. uzun zamandır da dinlememiştim. sonra tekrar izleme isteği geldi. eve geldim, yeşil çayımı koydum, başladım izlemeye. live aid sahnesi bana çok tanıdık gelmişti ilk izlediğimde. yine tanıdık geldi. sonra anımsadım. komutan logar yıllar önce izletmişti bana. hikayesini de anlatmıştı ama unutmuşum tabii 4 yıl geçmiş üzerinden.
heh şimdi nereye bağlayacağım? çok alakasız bir yere bağlayacağım, geliyor. rami malek'in oyunculuğuna bir kere daha hayran kaldım. sergilediği nasıl bir performanssa yıllar önce bir kere izlediğim videoyu hatırlatabildi bana. koreograflarla değil de hareket koçuyla çalışmış, freddie olmuş, çok da güzel olmuş. şuradan da gerçeği ve film sahnesini aynı anda görebilirsiniz. söyleyeceklerim bu kadar. -
Bunun canlı bir Kanye West versiyonu var. Ne kadar zor bir şarkı olduğu, mercury'nin ne kadar büyük bir vokal olduğunun kanıtı gibi. Hoş olaya west'in ne kadar kötü bir vokal olduğu açısından da bakılabilir... Sabah sabah denk geldi gene sinirlerim bozuldu, bir takım tatsızlıklar yaşandı.. -
İnanılmaz şarkı. Mükemmel film. Resmen dönemin ötesinde. Her şeyiyle fevkalade. Queen neden tarihin en büyük gruplarından biri sorusuna her bir notasında cevap alabilirsiniz. Ellerinize sağlık. -
guns n' roses 'ın albümleri dışında seslendirdikleri parça
şarkının linki:
www.youtube.com/...
şarkının sözleri:
-- spoiler --"bohemian rhapsody"
mama just killed a man, put a gun against his head,
pulled my trigger, now he's dead.
mama, life had just begun,
but now i've gone and thrown it all away.
mama, ooh, didn't mean to make you cry,
if i'm not back again this time tomorrow,
carry on, carry on as if nothing really matters.
too late, my time has come,
sends shivers down my spine, body's aching all the time.
goodbye, ev'rybody, i've got to go,
gotta leave you all behind and face the truth.
mama, ooh, i don't want to die,
i sometimes wish i'd never been born at all.
i see a little silhouetto of a man,
scaramouche, scaramouche, will you do the fandango.
thunderbolt and lightning, very, very fright'ning me.
(galileo.) galileo. (galileo.) galileo, galileo figaro
magnifico. i'm just a poor boy and nobody loves me.
he's just a poor boy from a poor family,
spare him his life from this monstrosity.
easy come, easy go, will you let me go.
bismillah! no, we will not let you go.
(let him go!) bismillah! we will not let you go.
(let him go!) bismillah! we will not let you go.
(let me go.) will not let you go.
(let me go.) will not let you go. (let me go.) ah.
no, no, no, no, no, no, no.
(oh mama mia, mama mia.) mama mia, let me go.
beelzebub has a devil put aside for me, for me, for me.
so you think you can stone me and spit in my eye.
so you think you can love me and leave me to die.
oh, baby, can't do this to me, baby,
just gotta get out, just gotta get right outta here.
nothing really matters, anyone can see,
nothing really matters,
nothing really matters to me.
any way the wind blows.
-- spoiler --
-
Sözleri freddie mercury tarafından yazılan ve yine onun solistliğini yapmış olduğu queen grubuna ait, Dünyanın en çok bilinen ve dinlenen şarkılarından birisidir.
Aynı isimle freddie mercury'nin hayatının anlatıldığı bryan singer'ın yönetmenliğini yaptığı biyografik filmin adıdır. Freddie’yi canlandıran rami malek bu filmle en iyi erkek oyuncu oscar’ını evine götürebilmiştir. -
benim için özellikle ''Beelzebub has a devil put aside for me, for me, for meeeeee!!!!'' kısmından sonrası her dinleğimde kopuşlardan kopuş yaşatan bir queen şaheseri,kült bir eseri,şarkısıdır.
youtu.be/... -
15 yaş itibariyle koyu bir queen fanı olarak onların hikayesini sinemada izlemek büyük zevk verdi bana. fakat onların hikayesini bir sinema filmi uzunluğuna sığdırmak zorunda kalmak tabii ki birçok noktayı eksik bırakıyor. ben freddie mercury'nin ailesiyle olan ilişkisini, müziğe başlama sürecini, grup üyeleriyle olan bağını derinlemesine daha fazla görmek isterdim. mary austin'le olan ilişkisinin gelişimi tam olarak yansıtılmış, belki de en iyi işlenmiş bağ onlarınkiydi.
filme kahkaha attığım ve gözlerimin dolduğu çok sahne oldu. devam filmi mantığıyla çekilen bir ilk film olsaydı çok daha fazla ayrıntı ve karakter analizi görme şansımız olurdu. ama yine de hiç çekilmemiş olmamasından iyidir. brian may'in filmle ilgili röportajında, öncesinde çok teklif geldiğini; içlerine tam olarak sinen teklifin bu olduğunu ve bu film çekilecekse onlar hayattayken, onların da fikrinin alınmasıyla çekilmesinin doğru olduğunu düşündükleri için bu işin içinde yer aldıklarını söylemiş. iyi ki de öyle olmuş. yeni neslin muhakkak hakkında fikir sahibi olması gereken bir efsanedir queen.
özet olarak queenseverler için hoş bir tat bırakan, queen'i az da olsa bilip merak edenler içinse gerçekten güzel bir film olmuş. -
grup üyeleri hakkındaki bazı gerçekleri bu filmle öğrenmiş ve şaşakalmıştım. neydi o gerçekler derseniz; roger taylor'ın diş hekimliği okuduğu, brian may'in astrofizik dalında doktora sahibi olduğu, john deacon'ın da elektrik - elektronik mühendisliği eğitimi aldığı.
ve grubun bu 3 üyesi nasıl benzemişler asıllarına. saçlar, tipler, mimikler, boy pos... tipleri bile aynı yav. şaşırtıcı şekilde benziyorlar, çok başarılı seçimler olmuş. hele o saçlara bayıldım.
rami malek'in oyunculuğuna diyeceğim yok. oscar'ı kaptı zati bu rolle. mr. robot’ta izleyip beğendiğim bir oyuncuydu kendisi. yetenekli ve başarılı bir aktör benim gözümde. Yiğidin hakkını yiğide verdikten sonra freddie mercury’ye benzetemediğimi belirtmek istiyorum. saçlarını bile tam yapamamışlar, iyi ki live aid dönemi saçlarını kestirmiş freddie. işte o kolay saçı benzetmeyi başarmışlar. (bildiğin kısa erkek saçı ayol, onu da benzetsinler bi zahmet) saçlar da tamam olunca o konser sahnelerinde rami malek devleşti. bir de az biraz zayıf görünüyordu, yüzü zayıf olduğu için dişler çok sırıtmış gibi geldi bana.
filme dair aklımda kalan bir detay da
-- spoiler --
freddie mercury'nin aids olduğu haberini grup üyelerine live aid öncesi söylemesi. gerçek hayatta teşhisi live aid'den neredeyse 2 yıl sonra konmuş.
-- spoiler --
keşke diyorum film live aid'le değil de, the show must go on'un yapıldığı günleri de gösterip öyle biteydi. -
Bu versiyonunu dinlediğinizde şaşıracağınız dünyanın en meşhur şarkılarından birisi.
Müzik teorisi bilmediğim için bilen birisi sözlükte anlar diye umuyorum negatif armoni vs nedir diye.