En uzun koşuysa elbet Türkiye'de de Devrim,
O, onun en güzel yüz metresini koştu
En sekmez lüverin namlusundan fırlayarak...
En hızlısıydı hepimizin,
En önce göğüsledi ipi...
Acıyorsam sana anam avradım olsun,
Ama aşk olsun sana çocuk, aşk olsun!
şiirle bağlantılı bir isim için, (bkz: behice boran)
"acıyorsam sana anam avradım olsun" dizesi inanilmaz comarca olan siir. sirf can yucel isminden oturu gormezden geliniyor, deniz gezmisi aniyor o ya can baba kadinlara saygili deniyor da dilde baslar her ozgur ve "devrimci" dusunce. can yucel gibi geleneksel takilan devrimcilerde hep var bu dil sorunu. bu eskiye gomulup kalan, devrim "fidanini" ilk ektigi gibi hic sulamayip buyutmeden olene dek somurup sosyokulturel yeniliklere kapali kalan insanlardan devrimci (yenilikci) falan olmuyor iste. olsa olsa comarlarin bir ust versiyonu oluyor.
roma imparatorluğuna öykünen mussolini'nin iki dünya savaşı arası dönemdeki temel söylemlerinden birisi olup "bizim deniz" anlamında akdeniz'e gönderme yapar.
mussolini açısından akdeniz'e kıyısı olan ülkelerin ele geçirilmesi idealine karşılık gelir.
bu çakma sezarın yarattığı tehdidi karşılamak için atatürk türkiyesi bir yandan ingilizlerle yakınlaşırken diğer yandan da bölge ülkeleriyle paktlar oluşturulmuştur.
(o dönemde en büyük tehdit faşist italya'dir.)
roma imparatorluğu'nun büyüklüğünü gösteren terim. bizim deniz anlamına gelmesinin sebebi roma'nın akdeniz'e kıyısı olan bütün bölgeleri imparatorluğa katmış olmasındadır. akdeniz imparatorluğa ait bir iç deniz haline gelmiştir. tarihte başka bir güce de nasip olmamıştır.