Almanya'da ki ABD askerlerinin çocukları tarafından gurbetçi Türk ailelerin çocuklarına tanıtılan rap müzik Türk gençler tarafından kısa sürede benimsendi. türkçe rapin ilk öncüleri de almanyadaki türkler olmuştur. 1986 -2000 yılları arasındaki İslamic Force adlı Türk kökenli rap müzik grubu müziklerini İngilizce yaptığı için Türkçe rap içerisine dahil edilmemiştir. Fakat İslamic Force, 1. Jenerasyon sayılmaktadır.
2.jenerasyon ise: 1996 yılında Türkiye'de kurulan ilk rap oluşumu Bursa'dan Barikat grubu oldu. 2002 yılında Barikat grubuna Türkçe Rap Müzik Ödülleri verildi.
1990-1995 yılları arasında genellikle Almanca ve İngilizce icra edilse de 1991 yılında King Size Terror adlı oluşumla rap müzik dönemi kısmen başlamış oldu.
Asıl Türkçe rap, 1995 yılında Cartel ile Türkiye'de ciddi anlamda boy gösterdi.
2015 yılından itibaren türkçe rap in 6. jenerasyonudur
almanya'daki gurbetçi çocuklarının dayanışma sembolü olan müzik türü.
ne yazık ki ülkemizde arabeskleştiği için dünyaya yayılma ihtimali pek kalmamıştır. halbuki bizden de doğu asya'daki pop-rap karışımı şarkılar çıkabilirdi. ama sanırım türk pop müziğine hakim olan tsm tandansı sebebiyle pek olmadı bu.
türkiyede çok değerli hatta avrupanın çoğu ülkesinden başarılı rapçiler mevcut. avrupada fransa ve almanya rapi klasik beatler üzerine old-school yapılırken son zamanlarda da genç ingiliz arkadaşlar özellikle drill raplerle piyasayı götürüyor. bu ülkeler arasında bence isim sayısı açısından yerimiz sağlam.
yeni nesil rapçilerden hiç bahsetmiyorum zaten konuşmaya değer bir durum yok orada direkt piyasa müziği, manasız söz dizileri, marka takıntılığı, sarışın kızlarla ilgili lirikler. ha bu dinleniyor evet ama rezil olduğu gerçeği değişmiyor.
old-school rap temsilcilerimiz bence aşırı kaliteli defkhan, kayra, fuat, saian, karaçalı, da poet, şehinşah ( son zamanlarda bozma yoluna gidiyor gibi) çağrı sinci, indigo, sansar salvo, cashflow, gazapizm gibi isimler hem politik hem de iyi yazarlar. aralarından da poet zaten hem muhteşem bir beatmaker hem de rapçi.
rapin ortaya çıkışı politik. apolitik bir rap rap değildir. bu kabul edilmesi gereken bir kuraldır yani sürekli kızlar hakkında yazmak rapçilik değildir. almanyada ırkçılığa, zulme hatta bir apartmanın kundaklanmasıyla ölüme giden çocukların isyanıdır rap. cartel, islamic force gibi ekipler apolitik olalım dememişlerdir, diyemezler.
ceza en büyük rapçimiz kabul görüyor ülkede. buna çoğu zaman katılmıyorum çünkü artık yaptığı işleri dinlemeye kulağım dayanmıyor. küçük kafiyeler, söylenişi benzer kelime oyunları artık satmıyor ama kalbim reosta parçasını yapan da dertler biter mi yi yazan da aynı ceza.
fuar ergin'in katkıları yadsınamaz zaten. onun emeğiyle kaç tane rapçi çıktı piyasaya. allame, joker, tahribad-ı isyan elinin en net değdiği rapçiler ama çoğu rapçinin idolü olarak sıraladığı kişi de fuat. çocuklara eğitimler düzenleyip, "fuat okulu" kavramını kazandırdı rap'e.
kısacası rap için uğraşan birileri hala var. mainstream caddelerde yürümektense kavganın olduğu arka sokaklarda yer almak yeğdir. bütün rap emekçilerine selam olsun.