aslında toyotomi hideyoshi, kendisine bir shougun hanedanı kurmak istemiştir. bunun için de tüm hazırlıklarını tamamlamıştır. ama kore işgalini eline yüzüne bulaştırması (busan savaşı ), yeğeni toyotomi hidetsugu'ya önce "benden sonra shougunluk senin yeğenim" deyip söz vermesi ama çocuğu olunca sözünden cayması ve hidetsugu'nun isyan etmesi gibi sebeplerle hideyoshi'nin planları sekteye uğrar. 18 eylül 1598'de de terk-i diyar eyler.
bunun üzerine tokugawa ieyasu da shougunluğu alabilmek için harekete geçer ama hideyoshi'nin generallerinden olan ishida mitsunari ieyasu'yu shougun olarak görmek istemediğinden diplomatik temaslara başlar. böylece mitsunari yanlıları batı japon ordularını, ieyasu desekçileri de doğu japon ordularını oluşturur.
uesugi kenshin'in evlatlığı uesugi kagekatsu da mitsunari ile ittifak olunca, edo'da hükümet kuran tokugawa ieyasu da uesugi'yi edo'ya çağırır. ama uesugi gitmez ve tokugawa rejimini tanımadığını belirtir. tokugawa da reste karşı rest çeker ve batı ve doğu orduları birbirleriyle savaşmak için yola çıkarlar. iki ordu sekigahara'da karşılaşırlar.
batı orduları, beceriksizlik ve birlikler arasındaki iletişimsizlikler sebebiyle dağılır. tokugawa ieyasu da shougun olduğunu tüm japonya'ya ilan eder. muhalif sesler kesilir.
ama tokugawa muhalifleri intikamlarını meiji dönemi'nde hem shougun rejimini hem de samurai sistemini yok ederek alırlar. en sonunda kaybeden tokugawa klanı olur. demek ki intikam hakikaten soğuk yenen bir yemekmiş.* 200 sene beklemiş adamlar.