Film için açılan siteye şuradan erişilebilir: Lionsgate Film için çıkartılan son fragmana şuradan erişilebilir: Lionsgate Movies/YouTube
Serinin hikayesi 2004-2010 yılları arasında yayımlanan ilk yedi filmiyle kendisini bir şekilde tamamlamışken 2017’de çıkartılan jigsaw filmiyle tamamlanmış olduğunu düşündüğüm o hikayenin içi çıkartılmıştı. Bu yeni filmde ağızlarıyla kuş tutsalar dahi o vasatlığı böyle bir seriye bulaştırmalarındaki mantıksızlığını hiçbir izleyicisi çözemez gibime geliyor. Umuyorum ki bu filmde bunu bir şekilde telafi ederler.
eski köye yeni adet filminde de konusu işlenen, doğum kontrolü sağlayan rahim içi araç.
iki tipi vardır. biri klasik, polietilen dediğimiz plastik, ucunda ip ve etrafında bakır telli olan t şeklinde bir parça rahim duvarına oturtulur. bu da vücut tarafından yabancı madde olarak algılanır ve spermlerin rahim duvarıyla birleşmesine mani olur.
ikinci tip ise, Progesteron hormonu içeren spirallerdir, bu da yine koruma sağlar.
bir kaç dakika içerisinde kolayca yerleştirilebilir. spiral'de baryum sülfat da bulunur bakırın paslanmaması için. sanılanın aksine, spiral ömür boyu koruma sağlamaz. içerdiği bakır ya da hormon seviyesine göre, minimum 5, maksimum 10 sene dayanıklıdır ve her sene rutin olarak kontrol edilmelidir.
adet döneminin hemen bitiminde rahim ağzı geniş olacağı için bu zaman diliminde takılması önerilir fakat, muayyen dönem olmadan da, gebeliği olmayan bireylere takılabilir.
spiralde bulunan ipler, kolayca çekilip çıkarılmasını sağlar. ayrıca yerinden kaymış ise, yine bu ipler vasıtasıyla kolaylıkla eski haline getirilebilir. spiral çıkarıldığı andan itibaren tekrar gebelik olabilir.
takıldıktan sonra ateş, baş dönmesi gibi etkiler görüldüğünde, doktora başvurmak gerekir. bunun dışında, ilk 3 ay kanama oranı artabilir ama sonra düzene girecektir, girmediği taktirde yine doktor görmesi icap eder.
yine sanılanın aksine, spiral, aids gibi cinsel yollarla bulaşan hastalıklardan kişiyi korumaz. sadece gebeliğe karşı etkilidir. tabi ki bir de tıbben uygun olmadığı durumlarda takılamaz. bakır alerjisi, wilson hastalığı ya da kalıtsal, doğum esnasında veya sonradan oluşmuş yapısal bozukluklarda, rahme yerleştirilmesi uygun değildir.
Serinin* bu son filminde filmin geçtiği dönemde bir yetkinin suistimal edilmesinin doğurduğu çarpık ilişkilerin ve eylemlerin sonucunda mağdur olan william schenk adlı bir insanın bu zinciri temizleyecek adalet duygusunu kendisinde hak görmesi ve bunu da jigsaw’ın akıl oyunları ve insanlık dışı yöntemler ile harmanlayarak nasıl sağlayabileceği gösterilmektedir. Filmde zeke banks, kendisini o yozlaşmış sistemde polis arkadaşlarından dışlanmasını sözde adalet sahibi ve ahlaklı olmasına bağlasa da esasında bu ilişkilerde mağdur olan o kişiye sessiz kalması için sus hareketi çekmesiyle farkında olmadan zincirde yerini almıştır. Bunun sonucunda da filmin sonunda bu yetkinin sahibinin yani babası marcus banks’ın başına gelenlerin üzerine o mağdur kişiye gözü yaşlı bir şekilde baktığında o kişi tarafından kendisine sus hareketi çekilmesine yol açmıştır. Bu film, bir atasözü ile ifade edilseydi -babamın da pek sevdiği- keser döner sap döner gün gelir hesap döner ve etme bulma dünyası atasözleri ile ifade edilirdi gibime geliyor. Bu arada önceki filmlerde yer alan -kafaya sonradan dank ettiren- derin düşüncelere ve repliklere sahip olmamakla birlikte barındırdığı yeni tuzakların -filmde zincirin halkalarında yer alanlara verdiği mesajlardan dolayı- dikkat çekici olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim.